Marc Rich, miliardarul controversat care a finanțat Mossad-ul. Grațiat de Clinton în ultima zi a mandatului său

Marc Rich, miliardarul controversat care a finanțat Mossad-ul. Grațiat de Clinton în ultima zi a mandatului său Miliardarul care a finanțat Mossad-ul a fost îngropat în Israel. Sursa Foto: Twitter/X

Fondatorul Glencore, Marc Rich, este unul dintre cei mai de succes comercianți din toate timpurile. El a murit în Elveția, în 2013, la vârsta de 79 de ani.

Marc Rich, miliardarul care a făcut avere din vânzarea de petrol

Marc Rich și-a făcut o avere estimată la 1,5 miliarde de lire sterline, în mare parte prin vânzarea de petrol către națiuni aflate sub embargo - cea mai controversată națiune fiind Iranul în timpul crizei ostaticilor din 1979. A murit în 2013 și a fost transportat cu avionul de la domiciliul său din Elveția pentru a fi înmormântat în cimitirul Einat, în apropiere de Petah Tikva.

Născut Marcell David Reich la Anvers în 1934, el a fugit din Belgia împreună cu părinții săi pentru a scăpa de persecuția nazistă.

Familia și-a schimbat numele și s-a stabilit în Missouri, mutându-se la New York în 1950.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mossad, informații

S-a format la comercianții de mărfuri Philipp Brothers

Ulterior, el a pornit la drum cu colegul său Pincus „Pinky" Green și au înființat March Rich and Co. Mai târziu, compania a fost redenumită Glencore.

Compania a devenit cel mai mare trader de mărfuri din lume și prima companie pe piața spot a petrolului.

S-a aflat pe lista celor mai căutate persoane de către FBI timp de aproape 20 de ani. A fost acuzat de evaziune fiscală și pentru activitățile sale de încălcare a sancțiunilor.

Marc Rich, miliardar

A fugit din SUA în 1983, dar a fost grațiat de președintele Clinton în ultima zi a mandatului său, în 2001

Rich a furnizat petrolul atât de necesar Israelului după războiul Yom Kippur din 1973.

În schimb, israelienii - inclusiv prim-ministrul de atunci Ehud Barak și fostul premier Shimon Peres - l-au ajutat în relația sa cu președintele Clinton.

Israelul a avut și alte motive de recunoștință. Magnatul și-a folosit averea enormă pentru a finanța operațiunile non-militare ale Mossad-ului. A furnizat fonduri pentru transportul aerian al evreilor din Yemen și Etiopia în anii '70 și '80.