Evenimentul Zilei > Social > Manuscrise ale lui Mircea Eliade au fost scoase la licitaţie. Reacţia ministerului Culturii
Manuscrise ale lui Mircea Eliade au fost scoase la licitaţie. Reacţia ministerului Culturii

Manuscrise ale lui Mircea Eliade au fost scoase la licitaţie. Reacţia ministerului Culturii

După ce Casa de licitaţii Historic a scos la vânzare manuscrise ale lui Mircea Eliade, ministerul Culturii solicită ca aceasta să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanţii achiziţii din fondul Handoca.

Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să rămână în proprietatea statului român şi, de aceea, cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material, cât şi moral”, se afirmă într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Culturii.
Licitaţia „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori” este programată pentru 16 decembrie.

Potrivit comunicatului citat, în urma contactării reprezentanţilor Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, Ministerul Culturii a fost informat că „nu a fost transmisă documentaţia pentru clasarea manuscriselor”.

„Potrivit expertizării realizate pe baza criteriilor prevăzute de Normele de Clasare aprobate prin H.G. nr. 886/2008 de expertul acreditat – consilierul de specialitate al agentului economic Historic, dr. Alin Ciupală, punctajul valoric obţinut de fiecare dintre manuscrise este mai mic de 150 puncte, caz în care acestea nu sunt susceptibile de clasare. Important de reţinut este faptul că, potrivit atestării obţinute, expertul agentului economic întocmeşte rapoarte de expertiză în vederea clasării bunurilor pentru care răspunde individual, în baza pregătirii sale, iar validitatea acestor rapoarte poate fi infirmată ori confirmată numai de o altă expertiză dispusă de instanţa de judecată”, a explicat Ministerul Culturii.

Potrivit sursei citate, statul român nu poate achiziţiona prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate.

Ministerul Culturii subliniază însă că, „în cazul unor asemenea bunuri, susceptibile de a fi clasate, agentul economic Historic ar fi fost obligat să înştiinţeze Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti despre manuscrisele lui Mircea Eliade în vederea declanşării procedurii de clasare şi să transmită serviciului nostru deconcentrat cererile de clasare, rapoartele de expertiză întocmite de un expert acreditat în domeniul bunurilor de importanţă tehnică, fişa standard a bunurilor, fotografiile color ale bunurilor şi înştiinţarea privind oferta de vânzare a respectivelor bunuri”, potrivit agerpres.ro