Pe lângă faptul neobişnuit că un Guvern UE îşi prezintă punctele de vedere în pagini de publicitate, această apariţie intervine într-o perioadă tulbure pe plan internaţional pentru Ungaria.

„Deciziile trebuie să fie luate de către lideri aleşi şi nu de ONG-uri. Spunem nu externalizării statului de drept”, se arată în manifest.

„Se edifică la Bruxelles un super-stat căruia nu i-a dat mandat nimeni. Noi spunem nu imperiului european”.

Pe aceeaşi temă, în text se îndeamnă la „restaurarea democraţiei europene”.

„Parlamentul European s-a dovedit a fi o fundătură”

Parlamentul European s-a dovedit a fi o fundătură: el îşi reprezintă exclusiv propriile interese ideologice şi instituţionale. Trebuie consolidat rolul parlamentelor naţionale”, se îndeamnă în manifest.

Orban pledează împotriva unei Europe pe care o consideră prea federală şi relaţiilor prea procedurale între state şi pentru o Europă a naţiunilor cu relaţii articulate în esenţă în jurul economiei. „Succesele economice comune sunt forţa integrării europene”, conchide el.

Ungaria a adoptat în urmă cu două săptămâni o lege care le interzice adolescenţilor în vâstă de până la 18 ani accesul la ”pornografie şi conţinuturi care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia de identitate de gen, schimbarea de sex şi homosxualitatea”.

În replică, state membre UE, organizaţii nonguvernamentale şi particulari au denunţat natura homofobă a acestei legi. Însă controversa s-a extins la Campionatul European de Fotbal şi alimentează un val de indignare în majoritatea statelor membre UE.

Două ziare belgiene, contactate să publice iniţiativa lui Orban, l-au refuzat. Unul dintre ele i-a răspuns în mod direct în paginile sale. Este vorba despre cotidienele francofon La Libre Belgique şi flamand De Standaard. Huffington Post scrie că La Libre Belgique precizează că nu a vrut să publice tribuna Budapestei, din cauza ”marii libertăţi pe care şi-o permite faţă de fapte”.

„Acest proiect ungar de lege este o ruşine”

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, urmată în declaraţia sa de către 15 state membre UE, a condamnat la 23 iunie această lege ungară, care ar putea conduce la interzicerea în Ungaria a programelor educative, publicităţii, cărţilor sau filmelor în care apare homosexualitatea sau transsexualitatea, informează news.ro.

„Acest proiect ungar de lege este o ruşine. El discriminează pe bază de orientare sexuală şi se opune valorilor fundamentale ale UE. Nu vom face niciun compromis”, a tunat ea, ameninţând că ”voi folosi toate puterile juridice ale Comisiei Europene pentru a garanta drepturile cetăţenilor europeni”.