Editura Evenimentul si Capital

O mamă din Constanța a acuzat, în instanță, spitalul privat unde a născut că i-a vaccinat copilul, fără voia ei

Autor: | | 2 Comentarii | 615 Vizualizari

Tribunalul Constanța a respins, recent, cererea unei femei de chemare în judecată a spitalului privat în care a născut, acuzând unitatea că, deși a refuzat, nou-născutului i s-ar fi administrat două vaccinuri care, în mod tradiţional, se fac imediat după naştere, respectiv vaccinul antihepatită B şi vaccinul BCG. Decizia Tribunalului a fost confirmată și de Curtea de Apel Constanța.

O mămică din Constanţa a dat în judecată un spital privat din Constanţa şi a solicitat magistraţilor să constate „încălcarea ilicită dreptului la libertate şi conştiinţă şi a dreptului fiului nou-născut, privind sănătatea şi integritatea fizică, încălcări realizate cu ocazia naşterii acestuia, fără a fi solicitat şi obţinut de unitatea medicală, consimţământul informat sau acordul reprezentanţilor legali“, potrivit Ziua de Constanța.

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la Tribunalul Constanţa, mama susţine că, deşi ea nu a fost de acord, nou-născutului i s-ar fi administrat cele două vaccinuri care, în mod tradiţional, se fac imediat după naştere, respectiv vaccinul antihepatită B şi vaccinul BCG. Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarele: „Conform consimţământului informat şi cererii pentru asistenţa medicală acordată nou-născutului, reclamanta a fost de acord cu procedurile de diagnostic şi tratament aplicate copilului său. Reclamanta a bifat că refuză vaccinarea antihepatită B şi vaccinarea BCG“.

„Din foaia de observaţie clinică a nou-născutului, se arată de către medicul neonatolog, încă din ziua naşterii (…), faptul că reclamanta refuză vaccinările fiului său, iar la fila 3 este descris în amănunt tratamentul aplicat copilului său în fiecare din cele trei zile, cât a fost internat în clinică, împreună cu reclamanta. În data de (…), tratamentele aplicate nou-născutului au constat în aspiraţii secreţii, toaleta tegumentară, fitomenodion 0,2 ml intramuscular, etamsilat 0,3 ml intramuscular, calciu gluconic 10%/3ml+gluconic 5%-3ml. În celelalte zile de internare, copilului reclamantei nu i s-au administrat alte tratamente sau vaccinuri, astfel cum rezultă expres din foaia de observaţie. Prin urmare, cu privire la tratamentul aplicat în data de (…), reclamanta şi-a dat acordul expres prin consimţământul semnat cu privire la tratamentele aplicate copilului său, iar acestea au constat în fitomenodion 0,2 ml intramuscular, etamsilat 0,3 ml intramuscular, calciu gluconic 10%/3ml+gluconic 5%-3ml“, potrivit motivării judecătorilor.

Tot magistraţii au mai reţinut că, „din probele administrate în cauză, rezultă faptul că fiului reclamantei nu i s-a administrat un alt tratament, faţă de care reclamanta a consimţit“.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI