Proiectul de tanc franco-german, denumit MGCS (Main Ground Combat System), a avut nevoie de mult timp pentru a începe, în special din cauza dificultăților de a găsi un acord de partajare industrială a sarcinilor.

În plus, soarta MGCS este parțial legată de Sistemul de luptă aeriană al viitorului (SCAF), un alt proiect derulat în cooperare de Franța, Germania și Spania.

După lungi discuții, o soluție pentru a garanta o partajere industrială 50-50 între Franța și Germania a fost găsită (împărțind studiul de arhitectură a tancului în 9 loturi) și Bundestagul a deblocat o anvelopă de 15 milioane de euro, Franța punând deja pe masă o sumă echivalentă.

Gestionarea programului MGCS a fost încredințată Oficiului Federal pentru Echipamente, Tehnologia Informației și Sprijin în Serviciu al Bundeswehr (BAAINBw), în timp ce cea a SCAF este asigurată de Direcția Generală a armament (DGA, Franța).

În aprilie, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, și omologul ei german, Annegret Kramp-Karrenbauer, au semnat acordul-cadru care definește organizarea programului, precum și un acord de punere în aplicare, constituind baza unui studiu pentru definirea arhitecturii MGCS.

După mai puțin de o lună, săptămâna aceasta, ministerul german al Apărării a indicat că BAAINBw tocmai a notificat grupului industrial ARGE (Arbeitsgemeinschaft), format din Nexter, Krauss Maffei Wegmann și Rheinmetall, despre contractul referitor la „ definirea arhitecturii sistemului – Partea ” (SADS Part1).

Procedura nu a putut fi făcută decât prin curier, ceremonia de marcare a acestei etape nu a putut fi organizată din cauza epidemiei de Covid-19.

„Conceptele selectate la nivel național sunt armonizate pentru a dezvolta o arhitectură comună de sistem multi-platformă. Prima parte a studiului trebuie finalizată în termen de 20 de luni”, a declarat ministerul german al Apărării.

Aceasta va include evaluarea fezabilității tehnice a conceptelor preconizate pentru acest program, verificarea îndeplinirii nevoilor operaționale exprimate de forțele terestre franceze și germane și asigurarea compatibilității cu sistemele SCORPION și D-LBO (Digitalisierung Landbasierter Operationen), scrie Zone Militaire.

MGCS urmează să înlocuiască tancurile Leclerc (Franța) și Leopard 2 (Germania) până în 2035.

Potențialul economic al acestui proiect este semnificativ, deoarece multe țări europene trebuie să își modernizeze forțele terestre în următorii cincisprezece ani.