Evenimentul Zilei > Actualitate > Maia Sandu vine în România. Va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, premierul și alți oficiali
Maia Sandu vine în România. Va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, premierul și alți oficiali

Maia Sandu vine în România. Va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, premierul și alți oficiali

Klaus Iohannis se va întâlni, în această după-amiază cu Maia Sandu, liderul de la Chișinău, care se întoarce după o vizită oficială făcută la Bruxelles.

Klaus Iohannis, președintele României, se va întâlni, marți, de la ora 17.30, cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Cei doi lideri de stat vor discuta în cadrul vizitei oficiale programate să aibă loc la Palatul Cotroceni, conform unui anunț făcut, astăzi, de reprezentanții Administrației Prezidențiale.

Alte întrevederi vor avea loc și cu Prim-ministrul României, Florin Cîțu, cu Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. Maia Sandu se va întoarce astăzi la Chișinău.

Președintele Republicii Moldova se oprește la București după ce a revenit de la Bruxelles.

La începutul acestei săptămâni, Maia Sandu s-a adresat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Președintele Moldovei a solicitat ajutor în lupta cu corupția care îi afectează țara și o ține pe loc din punct de vedere economic.

„Observăm că multe țări din Europa de Est se luptă, de asemenea, cu instituțiile slabe, ceea ce sporește nesiguranța noastră colectivă”

„Contrabanda, spălarea banilor, amenințările hibride sunt toate amenințări transnaționale. Observăm că multe țări din Europa de Est se luptă, de asemenea, cu instituțiile slabe, ceea ce sporește nesiguranța noastră colectivă în regiune. Înțeleg că în Europa există o oboseală în ceea ce privește transformarea democratică prelungită.

Oamenii din țara mea sunt, de asemenea, obosiți să audă despre reforme interminabile și despre încercările eșuate de a oferi o viață mai bună pentru toți. Transformările autentice necesită o voință politică puternică. Iar această voință politică de reformare este prezentă astăzi în Moldova”, a declarat președintele Maia Sandu în fața oficialilor europeni de la Bruxelles.

 

La finalul anului trecut, după Crăciun, președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită la Chișinău, acolo unde s-a întâlnit cu Maia Sandu. Liderul de la Cotroceni a fost primul șef de stat primit de președintele Republicii Moldova, în mandatul câștigat în 2020. „Ceremonia de primire a cuprins intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova şi trecerea în revistă a gărzii de onoare.

Ce au discutat Klaus Iohannis și Maia Sandu la finalul anului trecut

Cei doi lideri politici au discutat despre sprijinul acordat de România pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova.