Evenimentul Zilei > Politica > Maia Sandu a intrat în conflict cu Parlamentul. Numele premierului, motiv de dispută
Maia Sandu a intrat în conflict cu Parlamentul. Numele premierului, motiv de dispută

Maia Sandu a intrat în conflict cu Parlamentul. Numele premierului, motiv de dispută

Numele premierului a devenit motiv de dispută în Republica Moldova după ce Parlamentul a venit cu o contra-propunere la persoana desemnată de Maia Sandu.

Maia Sandu a intrat în conflict cu Parlamentul.

Conflict politic în Republica Moldova, între Parlament și președintele Maia Sandu. Motivul disputei este legat de persoana viitorului premier al țării. Parlamentul l-a propus pe Vladimir Golovatiuc, ambassador la Moscova, pentru această funcție. S-a întâmplat după ce Maia Sandu a venit cu propunerea Igor Grosu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Parlamentul Republicii Moldova l-a desemnat joi pentru funcţia de prim-ministru pe ambasadorul ţării la Moscova, Vladimir Golovatiuc. Astfel, parlamentul sugerează o alternativă la nominalizarea făcută în urmă cu două zile de către preşedintele Maia Sandu, relatează Reuters.

Maia Sandu a intrat în conflict cu Parlamentul

Potrivit unimedia.info, deputaţii socialişti şi cei din Platforma Pentru Moldova au semnat pentru un nou candidat la funcţia de premier.  Acesta este Vladimir Golovatiuc, numit recent ambasador la Moscova.

„Anunţăm despre constituirea majorităţii parlamentare şi invităm preşedinta la consultări”, a declarat Corneliu Furculiţă liderul grupului parlamentar al PSRM.

Acesta a luat cuvântul în deschiderea ședinței de joi a Parlamentului de la Chișinău.

În acest context, Partidul Socialiştilor a contestat la Curtea Constituţională decretul semnat marţi de şefa statului Maia Sandu. Este vorba de actul normativ prin care aceasta l-a desemnat în funcţia de premier pe Igor Grosu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Contestaţia depusă de Socialiști urmează să fie examinată în cursul zilei de vineri, 19 martie.

Nominalizarea lui Igor Grosu

Igor Grosu a fost a doua nominalizare pentru funcţia de premier făcută de preşedintele Maia Sandu. Luna trecută președintele moldovean a desemnat-o pe Natalia Gavriliţă. Prima candidate nu a reușit să primească votul de încredere al deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău.

Anunțul privind nominalizarea lui Igor Grosu a fost făcut de Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă. Ea a declarat că a făcut această nominalizare pentru că nu exista un candidat susținut de o majoritate parlamentară formalizată. Acest lucru a rezultat în urma discuțiilor pe care le-a avut cu grupurile parlamentare.

Maia Sandu i-a cerut lui Igor Grosu să pregătească programul de guvernare şi să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament. Totodată, ea a reiterat că optează în continuare pentru alegeri legislative anticipate, care să aibă loc în vară.

„Cu toţii înţelegem că alegerile pot avea loc când pandemia este controlată. Când situaţia se va îmbunătăţi considerabil. Lucrăm ca să aducem vaccinuri şi să întreprindem celelalte măsuri ca să protejăm cetăţenii şi să reducem numărul de infectări”, a spus Maia Sandu, conform Radio Chișinău.