Inițiativa se adresează inclusiv părinților adoptivi și urmărește să confere mai multă siguranță familiilor. Cele cinci zile libere vor fi acordate pentru fiecare copil în parte, inclusiv familiilor care au un singur copil. În prezent, doar cei care au trei sau mai mulți copii pot cere două zile libere. În plus, solicitarea se va putea depune, la locul de muncă, cu cel puțin două zile lucrătoare înainte de vizita la medic, iar nu cu minimum 15 zile cum este prevăzut acum.

Conform expunerii de motive, modificările sunt necesare pentru că starea de sănătate a unui copil este instabilă, astfel că o singură zi nu poate fi suficientă.

„În viața unei familii, mai ales dacă sunt mai mulți copii, starea de sănătate a acestora poate fi instabilă, nu se poate prevede dacă un copil sau toți copiii familiei se vor îmbolnăvi de trei ori sau de zece ori într-un an”, se precizează în document.

Legea nr. 91/2014 oferă posibilitatea familiilor de a cere anual una sau două zile libere, în funcţie de numărul de copii, pentru a se îngriji de sănătatea lor. Cererea se depune cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de vizita la doctor, iar după control, ziua liberă trebuie justificată printr-o adeverință prezentată angajatorului.

Te-ar putea interesa și: