Evenimentul Zilei > Justitie > Magistratul Adina Lupea s-a trezit cu salariul tăiat. Judecătoarea este considerată un INCOMODĂ pentru sistemul penal românesc
Magistratul Adina Lupea s-a trezit cu salariul tăiat. Judecătoarea este considerată un INCOMODĂ pentru sistemul penal românesc

Magistratul Adina Lupea s-a trezit cu salariul tăiat. Judecătoarea este considerată un INCOMODĂ pentru sistemul penal românesc

Un judecător de la Curtea de Apel Cluj, incomod pentru pozițiile sale publice dar și pentru că este printre puținii magistrați clujeni care mai au curaj să achite, s-a trezit cu indemnizația tăiată, pe motiv că ar fi lipsit ilegal de la serviciu, timp de două zile.

Judecătorul Adina Lupea a dat în judecată Curtea de Apel Cluj și solicită să îi fie returnată suma de 887 lei, aferentă pentru două zile de  muncă, în care se spune că ar fi lipsit nemotivat de la instanță.

Magistratul susține în plângerea adresată Tribunalului Cluj că legea de funcționare a magistraturii nu normează munca magistratului, opt ore, timp de cinci zile pe săptămână. ”Profesia de judecător nu poate implica un program fix și rigid, de opt ore pe zi, deoarece consultarea, analizarea și soluționarea unui dosar nu pot fi cuantificate într-un anumit interval de timp, acesta fiind diferit de la caz la caz”, susține judecătoarea Lupea.

Reducerea indemnizației pe luna aprilie s-a făcut în cazul judecătorului Lupea printr-o simplă decizie a conducerii Curții de Apel Cluj, fără a fi comunicată oficial, decât atunci când insuși magistratul a solicitat să i se spună de ce i s-a redus salariul.

Adina Lupea, susține Clujust.ro, a mai precizat că, în toată legislația românească nu există niciun fel de prevedere care să lege plata magistratelor de un anume număr de ore lucrate. ”Judecătorul nu se află într-un raport de muncă clasic, nu are contract individual de muncă și nu este subordonat niciunui angajator, el fiind numit în funcție, independent și supus numai legi”, a mai susținut Lupea.

Candidează pentru CSM

În ultimii ani, magistratul clujean s-a detașat ca un veritabil apărător al drepturilor magistraților și a neimplicării serviciilor secrete în chestiunile judiciare. De asemenea, Adina Lupea este cunoscută ca un magistrat care are curajul să vorbească deschis despre abuzurile din interiorul justiției dar și despre presiunile care se fac asupra judecătorilor.

Adina Lupea este judecător la Secția Penală de la Curtea de Apel Cluj și va candida în acest an pentru un mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Este unul dintre puținii magistrați clujeni care mai au curajul să achite, să nu copieze integral sau parțial, rechizitoriile DNA sau ale altor parchete, și să le transpună în sentințe de condamnare, așa cum fac 98 la sută dintre judecătorii din Cluj.

În cursul lunii aprilie 2016, judecătoarea Lupea a dezvăluit faptul că într-un proces important, anchetat initial de DNA, a ascultat muzică populară pe CD-urile prezente la dosar, în care se susținea că sunt probe importante. Lupea a povestit cum a reușit, cu greu desecretizarea unor înregistrări, considerate de DNA, ca fiind probe indubitabile de acuzare. ”Într-una din ședințele de judecată am stat și am audiat acele interceptări. Am să vă spun că am trait ceva ce am crezut că nu am să pățesc niciodată. Am stat toți, de două sau de trei ori, am reaudiat, și am ascultat muzică populară. 20 de minute. Se presupunea că era una din cele mai importante probe în acuzare”, a povestit Adina Lupea.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: