Evenimentul Zilei > Actualitate > MAFIA PERMISELOR AUTO. Polițiștii CORUPȚI și instructorii ȘPĂGARI foloseau un LIMBAJ CODIFICAT. Candidatul era „roabă”, șpăgile erau „iepuroi”
MAFIA PERMISELOR AUTO. Polițiștii CORUPȚI și instructorii ȘPĂGARI foloseau un LIMBAJ CODIFICAT. Candidatul era „roabă”, șpăgile erau „iepuroi”

MAFIA PERMISELOR AUTO. Polițiștii CORUPȚI și instructorii ȘPĂGARI foloseau un LIMBAJ CODIFICAT. Candidatul era „roabă”, șpăgile erau „iepuroi”

Zeci de polițiști și instructori auto acuzați că au fi primit mită în schimbul promovării examenelor de permis auto au fost ridicați de ofițerii Direcției Generale Anticorupție și sunt audiați de procurori Parchetului Tribunalului București. Perecheziții sunt în desfășurare, și la această oră, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti (SPCRPCIV) dar și la domicilile celor suspectați de fapte de corupție.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a transmis modul de operare al membrilor rețelei care furniza permise de conducere în schimbul șpăgilor.
      Instructorul auto este cel care îi face elevului oferta de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani;
      Instructorul auto primeşte suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea;
      Pentru anumite categorii de candidaţi (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii), instructorii auto solicită o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretind mai mulţi bani;
      Înainte de momentul examenului, instructorul auto discută cu poliţistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care are acces la lucrătorii de poliţie şi este desemnat de aceştia ca şi „colector” sau „casier”) pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influenţă.
      După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa, instructorul auto înmânează lucrătorului de poliţie sumele de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi „colector” sau „casier”, al cărui rol este de a colecta sumele de bani date cu titlu de mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi;
      Instructorii auto se întâlnesc cu poliţiştii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la  candidaţi  la locuinţele celor din urmă sau în locuri şi în momente prestabilite;
      De asemenea, a rezultat implicarea în schema menţionată a unor persoane care nu au calitatea de instructori şi acţionează ca intermediari între instructorii auto şi poliţiştii examinatori, asigurând conspirativitatea mijloacelor folosite pentru remiterea sumelor către poliţişti.

Foloseau libaj codificat

Anchetatorii precizează că în discuţiile dintre ei, instructorii auto şi lucrătorii de poliţie manifestă o preocupare continuă pe timpul desfăşurării activităţii pentru asigurarea confidenţialităţii comunicaţiilor şi al scopului real al activităţilor întreprinse, folosind un limbaj codificat, astfel:
      Pentru noţiunea candidat/elev/cursant se folosesc: “pachet”, “bucată”, “roabă”, “blugi”, “cartofi”, “roată”;
      Pentru sumele de bani: “coco”, “iepuroi” (euro);
      Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenţii pe lângă un poliţistul examinator: “ne vedem la cafea”, “bem şi noi o cafea”, “îţi iau un bilet”, “îţi rezerv un loc” ;
      Pentru a stabili o întâlnire în vedere remiterii unei sume de bani: “să-ţi las un dosar”, “să-ţi aduc o cafea”, “să-ţi las un contract”, “ţi-am luat medicamente”, “să-ţi aduc un bon”, “să-ţi aduc o fişă”, “ai un loc rezervat la spălătorie”, “să vin să-ţi repar/văd maşina” ;
      Pentru a transmite că elevul a fost declarat “admis” la proba practică: “a fost ok”, “a fost lumină”, “a fost soare”, “s-a rezolvat problema”, “ai ieşit cu plus”.
Procurorii subliniază faptul că atât instructorii cât şi lucrătorii de poliţie cunosc foarte bine acest limbaj codificat și că întâlnirile dintre ei se  realizau chiar şi fără a discuta în prealabil. Aceste elemente conduc la concluzia „unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie”.

Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influenţa instructorilor se remit ulterior poliţiştilor examinatori desemnaţi ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150- 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor şi al celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs.

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.