Evenimentul Zilei > Justitie > „Mafia fierului vechi” a spălat 60 de milioane de euro
„Mafia fierului vechi” a spălat 60 de milioane de euro

„Mafia fierului vechi” a spălat 60 de milioane de euro

Se strânge laţul în jurul afaceriştilor cu fier vechi. După ce „Evenimentul Zilei „a atras atenţia, în urmă cu o săptămână, despre faptul că în centrele de colectare se primesc capace de canal ori șine de tren, deși legea le interzice acest lucru, autoritățile au întrat pe fir.

Mandate de aducere

Procurorii au emis ieri 116 mandate de aducere pe numele mai multor afacerişti din opt judeţe şi Bucureşti care făceau bani de pe urma fierului vechi. Oamenii de afaceri erau audiați aseară de polițiști. Prejudiciul este de peste 10 milioane de euro.

„S-a stabilit că, în perioada 2013 – 2014, reprezentanții unei societăți comerciale, cu domeniul de activitate comerțul cu produse feroase, s-ar fi aprovizionat cu fier de la mai multe persoane fizice și juridice, fără documente legale, iar pentru a justifica stocul de marfă deţinut, ar fi înregistrat achiziţii fictive de 59.000.000 de euro, de la 47 de societăţi comerciale cu comportament de «tip fantomă »”, a precizat, inspectorul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.


Peste 600 de polițiști au dus la audieri 116 persoane acuzate de evaziune și spălare de bani


Cine este vizat

Potrivit unor surse din Poliţie, percheziţiile au vizat un grup care ar fi fost coordonat de omul de afaceri libanez Tawil Abbas. Însă, şi societatea Group Comimpex, care face parte din grupul de firme specializate în comerţul cu produse neferoase ale acestuia a fost verificată. Dosarul este instrumentat de Poliția Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București și sprijinită de ofițerii SRI.