Evenimentul Zilei > International > MAE: România își reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
MAE: România își reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

MAE: România își reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

România se alătură Uniunii Europene și își exprimă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, la împlinirea a cinci ani de la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea şi a orașului Sevastopol de către Federația Rusă

„La 5 ani de la anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, acest act de încălcare a principiilor și normelor de drept internațional.

România reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale, precum și sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional. 

Ministerul Afacerilor Externe susține și se alătură Declarației Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, publicată pentru marcarea a cinci ani de la anexarea peninsulei" a transmis MAE

UE rămâne ferm angajată pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, a spus Mogherini. Uniunea Europeană a reiterat faptul că nu recunoaște și continuă să condamne încălcarea legislației internaționale. Rămâne o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicațiii grave pentru ordinea legală care protejează unitatea și suveranitatea tuturor țărilor.

„Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaşte anexarea şi continuă să condamne această încălcare a dreptului internaţional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securităţii internaţionale, cu implicaţii grave pentru ordinea juridică internaţională care protejează integritatea teritorială, unitatea şi suveranitatea tuturor statelor. UE îşi menţine angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaştere, inclusiv prin aplicarea de măsuri restrictive. Uniunea Europeană face din nou apel la statele membre ale ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaştere, în conformitate cu rezoluţia 68/262 a Adunării Generale a ONU'', relevă o declaraţie a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini, informează dcnews.ro.

UE consideră că încălcările dreptului international de către Rusia au cauzat intensificarea tensiunilor în Marea Azov şi strâmtoarea Kerci.

„Utilizarea nejustificată a forţei de către Rusia împotriva Ucrainei la 25 noiembrie 2018 readuce în atenţie efectele negative ale anexării ilegale a peninsulei Crimeea asupra stabilităţii regionale. UE îşi reiterează apelul adresat Rusiei de a elibera necondiţionat şi fără întârziere membrii echipajului, navele şi echipamentele ucrainene capturate în mod ilegal. Până la eliberarea acestora, Rusia ar trebui să respecte dreptul la reprezentare juridică şi dreptul de acces la autorităţile consulare şi să asigure tratament medical adecvat membrilor echipajului care sunt răniţi'', mai arată declaraţia şefei diplomaţiei europene.