Evenimentul Zilei > International > MAE, despre tensiunile dintre ROMÂNIA și TRANSNISTRIA: ”Ne aflăm în CONTACT PERMANENT cu guvernul Republicii Moldova”
MAE, despre tensiunile dintre ROMÂNIA și TRANSNISTRIA: ”Ne aflăm în CONTACT PERMANENT cu guvernul Republicii Moldova”

MAE, despre tensiunile dintre ROMÂNIA și TRANSNISTRIA: ”Ne aflăm în CONTACT PERMANENT cu guvernul Republicii Moldova”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) menține contact permanent cu executivul de la Chișinău, după ce autoritățile separatiste din Transnistria au anunțat că au plasat unități de apărare antiaeriană, care se află în stare de luptă, din cauza încălcării spațiului aerian de către un avion românesc.

"MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul '5+2', referitoare la 'deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova'. Aparatul de zbor menţionat aparţine unei companii private din România, care a câştigat o licitaţie internaţională pentru a efectua cartografierea şi a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova", precizează vineri Ministerul Afacerilor Externe, în legătură cu situaţia survolării teritoriului Republicii Moldova de către aeronave româneşti, potrivit Agerpres.

Potrivit MAE, Biroul de Reintegrare de la Chişinău a transmis din timp toate informaţiile relevante referitoare la aceste activităţi de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuţii în a observa şi gestiona situaţia din Zona de Securitate din Republica Moldova.

Activităţile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfăşoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova.

Comisia Unificată de Control a fost instituită prin Acordul privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992.

Participanţii la procesul de negociere '5+2' sunt Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană şi SUA (în calitate de observatori). Temele de negociere sunt grupate în trei 'coşuri' de problematici: socio-economice (coşul 1), drepturile omului, aspecte legale şi umanitare (coşul 2), aspecte politice, instituţionale şi de securitate (coşul 3).

Serviciul de presă al aşa-numitului Minister al Apărării transnistrean a anunţat miercuri că unităţile de apărare antiaeriană au fost plasate în stare de luptă, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Şevciuk, potrivit agenţiei de presă de la Tiraspol Novostipmr şi agenţiei Interfax.ru.

'Ca urmare a încălcărilor continue ale spaţiului aerian al Republicii Moldoveneşti Nistrene (RMN) de către un aparat de zbor al unui stat străin şi în scopul opririi zborurilor neautorizate, unităţile antiaeriene ale RMN au fost plasate în stare completă de luptă şi pe poziţii de tragere pentru consolidarea măsurilor şi mijloacelor de apărare', a informat serviciul de presă al ministerului menţionat, citat de Novostipmr.

Tiraspolul a susţinut că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spaţiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.

Partea transnistreană a iniţiat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Comisiei Unificate de Control, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părţi, a anunţat preşedintele acestei structuri din partea Tiraspolului.

Agenţia Novostipmr a relatat încă din 20 aprilie despre un presupus avion aparţinând României care ar fi intrat în spaţiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriană. Potrivit sursei citate, 'Ministerul de Externe' de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului român la Chişinău, Marius Lazurca (la final de mandat), în legătură cu presupuse fapte de încălcare a spaţiului aerian al Transnistriei de către un aparat de zbor aparţinând României. Ulterior, portalul rusesc Regnum a indicat că Tiraspolul a pus în temă Moscova în legătură cu această chestiune.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: