Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a cerut Ambasadei României la Londra să semnaleze autorităţilor britanice informaţiile conform cărora două companii româneşti din Londra au primit scrisori anonime cu conţinut xenofob.

”Nu v-ați îndepărtat destul de mult.  Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară.

Nu mai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine și magazine ponosite de mărunțișuri. De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial. O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și putem să vă vedem duși. Plecați odată”, era scris în limba engleză în scrisoarea primită de Andrei Liviu Chiroșcă, patronul unei covrigării de pe Watling Avenue din Londra.

Autoritățile române cer acum clarificarea incidentelor și au solicitat omologilor britanici să ia măsuri pentru a preveni și sancționa orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetățenilor români din Marea Britanie. Cazul a fost adus și la cunoștința Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie.

”Ministerul român de Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă și discriminatorie și în egală măsură încurajează cetățenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situații sau care au cunoștință de astfel de situații să informeze atât Ambasada României la Londra, cât și autoritățile britanice competente pentru a putea fi luate măsurile care se impun.

Totodată, Ministerul român de Externe subliniază că acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societății britanice față de românii care locuiesc și lucrează în Regatul Unit, comunitatea românească din Marea Britanie fiind bine integrată în societatea britanică și apreciată pentru contribuția activă la dezvoltarea economiei și societății britanice”, a informat instituția prin intermediul unui comunicat de presă.