Evenimentul Zilei > International > MAE, avertisment de călătorie. Ce țară trebuie evitată. S-a dat Cod roșu!
MAE, avertisment de călătorie. Ce țară trebuie evitată. S-a dat Cod roșu!

MAE, avertisment de călătorie. Ce țară trebuie evitată. S-a dat Cod roșu!

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Regatul Norvegiei, unde au fost emise coduri roşu, portocaliu şi galben pentru fenomene meteo severe.

Potrivit unui comunicat de presă, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Norvegia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, până marţi, ora 01.00, au fost emise coduri roşu, portocaliu şi galben de viscol şi vânt (peste 75 km/h), căderi de zăpadă, temperaturi extreme, polei, ceaţă, risc de avalanşă (inclusiv la altitudini joase), ploi abundente (până la 150 l/mp), inundaţii, ploi îngheţate, condiţii de circulaţie dificile, cu închideri de căi rutiere şi poduri.

Potrivit ministerului de Externe, Codul roşu este emis pentru regiuni extinse din Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Oppaland, Hedmark, More og Romsdal, Sor-Trondelag, Nordland, iar coduri portocaliu şi galben pentru regiuni extinse din Nord-Trondelag, Hedmark, Buskerud, O˜stfold, Troms.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.