„Este limpede pentru noi că Turcia recurge continuu la acţiuni provocatoare care sunt inacceptabile”, a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, în timpul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologii săi din Germania şi Polonia. 

El a adăugat că mingea se află în terenul Ankarei, iar Uniunea Europeană este pregătită să schimbe echilibrul de forţă, dacă Turcia nu revine la dialog.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că decizia Turciei de a retrimite o navă de cercetare în Marea Mediterană este „inacceptabilă”. Întrebat despre posibilitatea de a fi decise sancțiuni de către UE, Maas a spus că Uniunea va aștepta o săptămână pentru a decide cum să reacționeze.

„S-a întâmplat de două ori să nu aibă loc discuțiile aşteptate și nu știm când vor avea loc”, a spus el. „Trebuie să așteptăm să vedem dacă există progrese într-o săptămână și apoi vom vedea care este poziția care ar trebui adoptată de UE”.

Le Derian a criticat Turcia pentru rolul ei în conflictul din Nagorno-Karabah, unde susține Azerbaidjanul împotriva locuitorilor de origine armeană din regiune. „Nu va exista nicio victorie militară în această chestiune, așa că încetarea focului trebuie pusă în aplicare”, a spus el. „Ceea ce putem vedea astăzi este că singura țară care nu solicită respectarea încetării focului este Turcia și acest lucru este dăunător”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE