"Pactul de stabilitate şi democraţie trimis de domnul Iohannis tuturor candidaţilor este incomplet, nu spune tot adevărul şi nu aduce integritate în viaţa politică", a afirmat Macovei, citată de Mediafax.

Ea a spus că îi solicită lui Iohannis să adauge în pact şi abuzurile împotriva statului de drept făcute în iunie 2012, dar şi cele din ”marţea neagră”, când deputaţii PNL şi PSD au votat pentru ”superimunitatea” demnitarilor.

Macovei mai propune depolitizarea tuturor instituţiilor, de la şcoli şi spitale, la CNA sau Curtea de Conturi.

Monica Macovei a mai spus ca aceia care au colaborat cu Securitatea să fie daţi afară din partide şi cei care au decizii de incompatibilitate, cum ar fi deputatul PDL Ştefan Stoica şi senatorul PNL Akos Mora să plece din Parlament, iar cei cu condamnări definitive, cum este Tudor Chiuariu, să fie daţi afară din partid.

"Eu voi semna acest pact numai dacă se modifică în acest sens şi dacă există şi onestitate, de exemplu cei doi deputaţi incompatibili pleacă din Parlament şi cei condamnaţi şi colaboratori ai Securităţii sunt daţi afară din partidele respective", a adăugat Macovei.

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a anunţat, în 8 septembrie, că propune ”un pact naţional pentru stabilitate şi democraţie” care să fie semnat de candidaţii la alegerile prezidenţiale, precum şi de actorii politici, precum preşedintele Traian Băsescu.

Iohannis propune între obiectivele acestui pact ”respingerea Proiectului privind amnistierea şi graţierea care atârnă ca o piatră de moară de gâtul Parlamentului şi al statului de drept din România". "Societatea românească are nevoie de o garanţie asumată public de către toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale că nu vor acţiona pentru graţierea oamenilor politici, condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie", adaugă el.