Evenimentul Zilei > Justitie > M10: România trebuie să semneze declarația de înființare a Tribunalului Internațional pentru Investigarea Crimelor Comunismului
M10: România trebuie să semneze declarația de înființare a Tribunalului Internațional pentru Investigarea Crimelor Comunismului

M10: România trebuie să semneze declarația de înființare a Tribunalului Internațional pentru Investigarea Crimelor Comunismului

Partidul M10 cere Guvernului ca România să se alăture fără întârziere declaraţiei de înfiinţare a Tribunalului Internaţional, semnate deja de miniştrii Justiţiei din Cehia, Georgia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

"Să fim şi acum o naţiune curajoasă. România trebuie să semneze declaraţia de înfiinţare a Tribunalului Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului. (…) M10 cere Guvernului să semneze acum, pentru că încă se mai poate să ne respectăm istoria reală, morţii şi curajul celor care au înfruntat comunismul, încă se mai poate să restabilim adevărul şi să condamnăm vinovaţii, încă se mai poate să fim consecvenţi cu noi înşine, după ce am condamnat comunismul în decembrie 2006, pe baza Raportului Tismăneanu", se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Acțiune contra propagandei Rusiei

Potrivit comunicatului, crimele comise de către regimurile comuniste nu pot fi judecate de Curţile Internaţionale, motiv pentru care M10 susţine crearea Tribunalului Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

"Acum, când propaganda rusească se întinde şi în România, iar agresiunea rusească ameninţă fostele ţări comuniste. Acum, când trebuie să fim demni şi curajoşi şi să fim împreună cu cei care vor stabilirea adevărului şi judecarea crimelor comunismului. Dacă nu va cere imediat înfiinţarea Tribunalului Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Executivul va arăta încă o dată că interesul ţării nu contează pentru guvernanţii de astăzi. Pe noi, cei din Partidul M10, ne interesează ţara şi mersul ei înainte prin adevăr şi demnitate", se mai arată în comunicat.

Alți susținători

Sursa citată precizează că înfiinţarea Tribunalului Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului a fost anunţată de ministrul Justiţiei din Estonia la Conferinţa de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

De asemenea, Asociaţia 21 Decembrie 1989 cere Guvernului să semneze Acordul privind înfiinţarea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, pe care îl consideră drept un act de dreptate aşteptat încă din secolul trecut, "zădărnicit de oficinele de propagandă filosovietice şi de agenţii Moscovei din statele est-europene". Asociaţia 21 Decembrie 1989 salută iniţiativa ministrului Justiţiei din Estonia de înfiinţare a unui Tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului în cadrul Conferinţei de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov şi a luat act cu satisfacţie că miniştrii Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia au şi semnat un acord în acest sens, informează un comunicat al asociaţiei.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: