Luteolina poate contribui la prevenirea încărunțirii părului

Luteolina poate contribui la prevenirea încărunțirii părului

Luteolina, un antioxidant din legume, poate contribui la prevenirea încărunțirii părului. Unul dintre semnele distinctive ale vârstei este părul grizonant, care este adesea considerat un aspect inevitabil al îmbătrânirii.

Ce face luteolina

Cu toate acestea, studii recente efectuate de Masashi Kato și Takumi Kagawa de la Universitatea Nagoya din Japonia indică faptul că un antioxidant poate inhiba acest proces.

Cercetătorii au descoperit că antioxidantul luteolin, care este prezent în țelină, broccoli, morcovi, ceapă și ardei, are proprietăți antigrizonare. Cercetările lor deschid ușa unor posibile utilizări în tratamentul părului uman.

Pentru a evalua proprietățile anti-cenușii a trei antioxidanți - luteolina, hesperetin și diosmetin - cercetătorii au folosit șoareci care au fost modificați pentru a încărunți ca oamenii.

Indiferent dacă luteolina a fost administrată pe cale orală sau externă, șoarecii care au primit-o și-au păstrat blana neagră, în timp ce blana colegilor lor de cușcă a devenit gri. Aceasta a fost o diferență surprinzătoare.

Efecte notabile după administrarea substanței

„Acest rezultat a fost surprinzător”, a recunoscut profesorul Kato. Doar luteolina a prezentat efecte notabile, nu hesperetin sau diosmetin, în ciuda așteptării noastre că antioxidanții ar putea avea, de asemenea, proprietăți anti-cenușii. Conform acestei cercetări, luteolina ar putea avea un efect terapeutic special care oprește încărunțirea.

Modul în care luteolina afectează endotelinele, care sunt proteine esențiale pentru comunicarea celulară, este direct legat de proprietățile sale anti-încărunțire.

Expresia endotelinelor și a receptorilor acestora a fost menținută în cadrul studiului prin tratamente cu luteolină. Prin menținerea căilor de semnalizare sănătoase, această conservare evită scăderea tipică a activității melanocitelor legată de încărunțire.

„În mod interesant, luteolina a avut efecte limitate asupra ciclurilor de păr, indicând că impactul său principal este asupra pigmentării, mai degrabă decât asupra creșterii sau căderii părului”, a declarat profesorul Kato.

„Această acțiune direcționată face din luteolină un candidat deosebit de intrigant pentru abordarea încărunțirilor părului legate de vârstă”.

Luteolina va fi folosită pe scară largă

Procesele de încărunțire a părului la șoarecii model și la oameni sunt similare, ceea ce prezintă oportunități promițătoare pentru aplicarea acestor descoperiri în mediul uman.

Luteina este o opțiune promițătoare pentru dezvoltarea suplimentară ca tratament împotriva încărunțirilor, deoarece este prezentă în legume și este deja comercializată ca supliment topic și oral.

Acest antioxidant ar putea juca un rol semnificativ în rutina de îngrijire a părului pe măsură ce cercetările avansează, ajutând oamenii să își păstreze culoarea naturală a părului pe măsură ce îmbătrânesc.

Dr. Kagawa speră că aceste rezultate încurajatoare vor duce la utilizarea mai extinsă a luteolinei în studiile referitoare la îmbătrânire. „Ar fi interesant de investigat dacă efectele anti-îmbătrânire ale luteolinei ar putea fi aplicabile și altor modificări legate de vârstă, inclusiv chelirea”, potrivit medicalxpress.

Ne puteți urmări și pe Google News