Evenimentul Zilei > International > Lupta anti Covid-19 în Coreea de Nord. Pelerinaj la muntele dinastiei Kim
Lupta anti Covid-19 în Coreea de Nord. Pelerinaj la muntele dinastiei Kim

Lupta anti Covid-19 în Coreea de Nord. Pelerinaj la muntele dinastiei Kim

Regimul de la Phenian a autorizat reluarea osanalelor pe muntele Paektu, aparent pentru a consolida unitatea internă într-un context al luptei prelungite împotriva Covid-19.

Media de stat nord-coreeană a informat despre reluarea acestor pelerinaje pe muntele sfânt al singurei dinastii comuniste din istorie, în ciuda consolidării măsurilor luate de autorități împotriva pandemiei Covid-19.

Potrivit propagandei nord-coreene, muntele Paektu, situat de-a lungul graniței cu China, ar fi locul de naștere al regretatului tată al liderului Kim Jong-un, fostul comandant suprem Kim Jong-il. Muntele este, de asemenea, considerat un loc sacru în care regretatul său bunic și fondatorul statului nord-coreean, Kim Ir-sen, a luptat împotriva Japoniei în timpul colonizării japoneze (1910-1945).

Potrivit Radio Phenian, condus de stat evident,  zeci de muncitori, soldați și oficiali, inclusiv cei din Comitetul Popular din Jagang, provincia nord-vestică a țării, au vizitat muntele, scrie agenția sud-coreeană Yonhap.

Radioul public a subliniat că pelerinajul a fost organizat cu „respectarea strictă a măsurilor de urgență anti Covid-19”.

Acest peerinaj atrage atenția, deoarece Coreea de Nord menține măsuri draconice pentru a împiedica răspândirea epidemiei într-o țară a cărei economie este în ruină și al cărei sistem medical este doar pe hârtie.

Săptămâna trecută, presa de stat a raportat că Phenianul a lansat o alertă la nivel înalt împotriva coronavirusului, suspendând funcționarea facilităților publice precum restaurante și băi publice și restricționând circulația persoanelor în capitală.

Pelerinajul pare să reflecte eforturile Nordului de a consolida „disciplina socială și unitatea internă pe fundalul multiplelor provocări”, inclusiv campania antivirus aflată în curs, dar și catastrofele cauzate de taifunuri și dificultățile economice în urma sancțiunilor internaționale.

Coreea de Nord spune că nu are cazuri de coronavirus și și-a păstrat frontierele închise de la începutul acestui an.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE