Evenimentul Zilei > International > RAINEWS: Coreea de Nord: sora lui Kim împotriva Seulului pentru declarațiile despre Covid: „Veţi plăti”
RAINEWS: Coreea de Nord: sora lui Kim împotriva Seulului pentru declarațiile despre Covid: „Veţi plăti”

RAINEWS: Coreea de Nord: sora lui Kim împotriva Seulului pentru declarațiile despre Covid: „Veţi plăti”

Sora liderului nord-coreean l-a criticat pe ministrul de externe de la Seul pentru cuvintele sale „obraznice”, pronunțate „fără a ține seama de consecințe”, privind felul în care guvernul de la Phenian a gestionat urgența coronavirus

RAINEWS (Italia), 9 decembrie 2020 – Kim Yo-jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a lansat un atac dur împotriva ministrului sud-coreean de externe, Kang Kyung-wha, din cauza observațiilor recente pe care acesta le-a făcut la adresa măsurilor anti-Covid adoptate de nord, asigurând că „va plăti un preț ridicat” și avertizând că relațiile inter-coreene deja „înghețate”, se pot agrava. Săptămâna trecută, Kang a declarat într-un forum de la Bahrain că Phenianul nu a răspuns la cererile Seulului de cooperare transfrontalieră antivirus, definind prea puţin credibilă afirmația conform căreia Nordul este „Covid free”. 

„Se poate observa din remarcile nesăbuite pe care le-a făcut, fără a lua în considerare consecințele, că este nerăbdătoare să răcească și mai mult relațiile deja înghețate dintre cele două Corei”, a tunat Kim, vorbind din nou în prima persoană cu o declarație relansată de KCNA , confirmând încă odată puterea din ce în ce mai mare conferită de fratele ei în treburile de stat. „Nu vom uita niciodată cuvintele sale și s-ar putea să plătească un preț mare”, a adăugat aceasta.

Coreea de Nord a susținut în mod repetat că nu are cazuri Covid-19 graţie măsurilor draconice lansate la începutul acestui an, cum ar fi închiderea frontierelor și prelungirea carantinei care durează o lună. Phenianul a refuzat ajutorul extern, cu excepția celor care provin din China, cum ar fi kituri de testare și alte materiale de protecție, iar declarațiile tinerei Kim ar putea reflecta alegerea Nordului de a susţine lupta împotriva virusului în mod independent. Cu toate acestea, mass-media de stat a declarat săptămâna trecută că Phenianul a fost plasat pe cel mai înalt nivel de alertă coronavirus prin suspendarea funcționării structurilor publice, cum ar fi restaurantele și restricționarea circulației persoanelor în capitală. Serviciile secrete din sud l-au descris pe Kim Jong-un ca fiind deosebit de neliniștit și stresat de situație. Închiderea frontierei de nord cu China, principalul său partener comercial, distruge economia ţării, deja fragilă. Nordul a recunoscut că se confruntă cu „crize multiple” din cauza pandemiei, a valului de calamități naturale din timpul verii și a sancțiunilor persistente pe care SUA le impune programului său nuclear. Experții au avertizat că o epidemie majoră în Coreea de Nord ar putea provoca un dezastru umanitar din cauza sistemului de sănătate deosebit de fragil.

https://www.rainews.it/dl/rainews/media/Corea-del-Nord-la-sorella-di-Kim-contro-contro-Seoul-per-le-dichiarazioni-sul-Covid-La-pagherete-143ee163-7aa7-426c-8bca-c1b4a4c5e812.html

Traducerea Cătălina Păunel