Roger Borniche a scris o mulțime de romane impresionante, iar unele au fost adaptate în producţii cinematografice în care au jucat o serie de actori celebri, precum Alain Delon, Gerard Depardieu şi Daniel Auteuil,.

Roger Borniche s-a făcut remarcat ca poliţist în anii 1950, când a arestat mai mulţi bandiţi francezi celebri, precum Pierrot le Fou, Jo Attia, Emile Buisson şi Rene la Canne.

De-a lungul carierei sale în Poliţie, Borniche a arestat 567 de infractori. S-a orientat apoi spre universul romanelor poliţiste, iar unele dintre cărţile sale au stat la baza unor filme, precum Flic story (de Jacques Deray, cu Alain Delon, în 1975), Rene la Canne (de Francis Girod, cu Gerard Depardieu, în 1977) şi L’indic (de Serge Leroy, cu Daniel Auteuil, în 1993).

Cărţile sale au fost traduse în 20 de limbi. Două dintre ele au fost autobiografice: Borniche story şi L’indic.

Roger Borniche s-a născut în Vineuil-Saint-Firmin, în apropiere de Paris, pe 7 iunie 1919.

Tatăl lui, supravieţuitor al bătăliei de la Verdun din timpul Primului Război Mondial, era zugrav. Cu un spirit întreprinzător, Roger s-a mutat în tinereţe la Paris şi a făcut parte dintr-o trupă de artişti de comedie în 1937, apoi a devenit autor de texte şi compozitor pentru cabaretul Caveau de la Republique.

Intrat în Poliţie pentru a evita Serviciul de muncă obligatoriu (STO) implementat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial cu scopul de a-i trimite pe francezi în Germania, a demisionat din această structură statală pentru că nu dorea să ajute Guvernul colaboraţionist de la Vichy. A revenit în Poliţia franceză în 1944 şi a devenit apoi inspector al diviziei de Siguranţă naţională.

A părăsit definitiv Poliţia în anul 1956 şi a devenit detectiv privat, înainte de a se lansa în universul romanelor poliţiste.

După ce a trăit mulţi ani în statul american California, Roger Borniche şi soţia lui s-au mutat în urmă cu cinci ani în cartierul cu acelaşi nume – California – din oraşul francez Cannes.