Lukașenko: Au apărut semnele ce arată Iminența Prăbușirii

Lukașenko: Au apărut semnele ce arată Iminența Prăbușirii

Situația din stradă în Belarus pare să ia o turnură nefavorabilă pentru Alexandr Lukașenko, președintele neclintit de 26 de ani.

Potrivit site-ului tut.by, principalul portal de informații din Belarus, cel puțin 200.000 de persoane au defilat duminică seara pe străzile din Minsk, protestând împotriva falsificării alegerilor.

În schimb, Alexandr Lukașenko, care susține că a câștigat 80% din voturi, față de numai 10% ale principalei sale contracandidate, Sevtlana Tihabovskaia, nu a reușit să strângă decât 10.000 de simpatizanți care să-l susțină în primul său miting de după alegeri. Autoritățile afirmă însă că ar fi fost 50.000.

Cert este că între cele două mase de oameni, anti- și pro-Lukașenko, a existat duminică o diferență sensibilă în favoarea celor dintâi, lucru fără precedent pentru Belarus.

Însă, în toate marile orașe din țară au avut loc manifestații de amploare ale opoziției.

Intransigent, Lukașenko a respins orice concesie sau dialog cu protestatarii. „Alegerile sunt corecte. Nu se poate să fi fost falsificate 80% din voturi. Nu vom renunța la țară”, a declarat președintele cu vehemența sa obișnuită.

„Dărâmați-l pe primul președinte (al Belarus), va fi începutul sfârșitului vostru!”, a strigat el cu pumnul ridicat.

Lukașenko a părut foarte sigur pe sine, într-o cămașă albă cu mâneci scurte, care să arate forma fizică în care se găsește fostul hocheist și director de colhoz în vârstă de 65 de ani.

În ultimele săptămâni, au circulat numeroase zvonuri despre o boală ascunsă pe care ar avea-o Lukașenko. Mai multe discursuri ale sale au fost amânate și la ultimele apariții publice a părut că nu are suflu.

Tema favorită a președintelui la miting a fost din nou amenințarea externă: „V-am chemat să veniți aici nu pentru a mă apăra pe mine, ci, pentru prima oară după un sfert de secol, să apărați țara și independența ei.”

El a acuzat Polonia, Ucraina și Țărle Baltice că își încordează mușchii în vecinătatea țări sale. „Ruda noastr Ucraina, conducătorii ei, ne poruncesc să organizăm noi alegeri”, a ironizat Lulașenko.

Ministrul belarus al Apărării a anunțat duminică manevre militare neprogramate la frontierea lituaniană, începând de luni, 17 august, până pe 21 august.

Lukașenko crede că și-a găsit un aliat: pe Vladimir Putin, pe care l-a sunat de două ori în 24 de ore. Liderul rus i-a promis un ajutor care „va permite rezolvarea problemelor”.

Nu a fost furnizat nici un detaliu despre natura ajutorului.

Ceva s0a schimbat și în modul lui Lukașenko de a aborda protestele. Violențele din primele patru zile de după alegeri, care s-au soldat cu un mort, departe de a descuraja opoziția, au întărâtat-o și mai tare.

Drept care puterea a lăsat-o mai moale, speriată și de amenințarea unei greve generale. Vineri, federația sindicatelor belaruse a cerut încetarea imediată a violențelor. Solicitarea, deși formulată pe un ton prudent, plasa în mod clar responsabilitatea evenimentelor în seama lui Lukașenko.

De obicei fidel puterii, mitropolitul Pavel, primatul Bisericii Ortodoxe din Belarus, aflat sub autoritatea Patriarhului Moscovei, și-a exprimat regretul că l-a felicitat prea repede pe Lukașenko pentru victoria în alegeri și i-a cerut să pună capăt violențelor.

Au apărut și primele defecțiuni în tabăra puterii. Un fost ministru al Culturii, care a fost și ambasador în Franța, s-a alăturat cortegiului de manifestanți. Ambasadorul în funcție din Slovacia a întors și el armele.

(Faptul că doi membri ai aparatului diplomatic, legați deci de serviciile de informații externe, au schimbat tabăra, este de rău augur pentru Lukașenko: înseamnă că din afară semnalele nu sunt încurajatoare).

De asemenea, zeci de ziariști importanți au demisionat de la diferite canale ale televiziunii controlate total de stat, care amenință și ea cu greva începând de luni.

Ne puteți urmări și pe Google News