„Cei doi lideri au convenit să continue strânsa lor cooperare pentru a promova pacea şi stabilitatea în Libia, vecin maritim al Turciei”, a indicat preşedinţia de la Ankara.

În cursul convorbirii, cei doi şefi de stat au „ajuns la o serie de acorduri”, a declarat Recep Tayyip Erdogan la postul naţional de televiziune TRT. El a amintit o „posibilă iniţiativă” pe care cele două ţări ar putea să o ia împreună, însă fără să ofere detalii.

După această discuţie telefonică, „s-ar putea deschide un nou capitol între Statele Unite şi Turcia legat de procesul de pace din Libia”, a adăugat Recep Tayyip Erdogan.

Ankara sprijină Guvernul de uniune naţională (GNA) recunoscut de Naţiunile Unite. Turcia şi-a întărit ajutorul militar acordat guvernului de la Tripoli a cărui armată luptă împotriva forţelor aflate sub conducerea mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei.

Turcia a trimis printre altele drone şi sisteme de apărare antiaeriană în Libia pentru a sprijini GNA ale cărui forţe au obţinut în ultimele săptămâni mai multe victorii răsunătoare în faţa trupelor mareşalului Haftar.

Subliniind importanţa rolului Rusiei, Recep Tayyip Erdogan a spus că urmează să discute şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre măsurile care trebuie luate referitor la conflictul din Libia.

Rusia a fost acuzată că a trimis mai multe mii de mercenari în Libia pentru a-l sprijini pe mareşalul Haftar prin intermediul societăţii ruse de securitate privată Wagner, acuzaţii respinse de Kremlin.

Recep Tayyip Erdogan a afirmat că, deşi Moscova a dezminţit orice prezenţă a militarilor ruşi în Libia, există echipamente militare ruseşti în această ţară, inclusiv avioane de luptă.

Amintim că la începutul acestui an, Parlamentul turc a autorizat intervenţia militară în Libia. În acest sens a fost votat un amendament care oferă guvernului un mandat de un an pentru desfășurarea trupelor în această țară. Moţiunea a trecut cu 325 de voturi pentru şi 184 împotrivă.

Decizia a fost adoptată cu ușurință de majoritatea parlamentară formată din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere) condus de președintele Recep Tayyip Erdogan şi aliatul său de extremă-dreapta, Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP).