Evenimentul Zilei > Social > Ce căutau jandarmii la Spitalul Foișor? Lucian Bode: „Jandarmeria a decis din proprie inițiativă să se implice”
Ce căutau jandarmii la Spitalul Foișor? Lucian Bode: „Jandarmeria a decis din proprie inițiativă să se implice”

Ce căutau jandarmii la Spitalul Foișor? Lucian Bode: „Jandarmeria a decis din proprie inițiativă să se implice”

Ministrul Afacerilor Interna, Lucian Bode, a declarat că acțiunea inițiată de Jandarmerie la Spitalul Foișor nu are nicio legătură cu vreun ordin, fiind algerea lor.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, Jandarmeria a hotărât din proprie inițiativă intervenția în fața Spitalului Foișor în timpul evacuării de pacienți. Decizia nu a venit din partea nimănui, jandarmii autosesizându-se.

„Ca să lămuresc public când şi în ce condiţii a fost chemată Jandarmeria pentru menţinerea ordinii publice, responsabilitatea asigurării măsurilor de pază de la respectiva activitate revenea firmei de pază. În condiţiile în care ei se vedeau depăşiţi de situaţie, aveau obligaţia să solicite sprijin Poliţiei şi Jandarmeriei. Din păcate, nimeni nu ne-a solicitat acest lucru şi din proprie iniţiativă unitatea de jandarmi a decis să participe şi să se implice în asigurarea ordinii şi liniştii publice în faţa spitalului Foişor, fără să fie solicitaţi la acest lucru. În consecinţă, rolul Jandarmeriei a fost acela de a asigura protecţia celor care erau în situaţia de a fi externaţi”, a spus Bode, la Parlament.

El a susţinut că orice secretar de stat şi orice ministru poate fi înlocuit la decizia premierului, întrebat dacă se va face o analiză în cazul şefului DSU, Raed Arafat. Ministrul a precizat că vineri a discutat în permanenţă cu Raed Arafat.

„Decizia noastră a fost una cât se poate de corectă”

„Decizia noastră a fost una cât se poate de corectă, de a asigura un număr suplimentar de paturi ATI, pentru că nu doar la Foişor am făcut acest lucru. Avem patru TIR-uri cu paturi ATI în funcţiune, cel de-al cincilea are o defecţiune tehnică. În aceste zile va fi remediată această defecţiune în afara ţării, la firma furnizoare, şi va pleca în această săptămână la Piatra Neamţ”, a mai spus Bode.

Ministrul de Interne a reiterat că decizia cu privire la modul în care au fost externaţi pacienţii a aparţinut medicului curant, pacienţilor şi familiilor acestora. El a susţinut că transportul pacienţilor ar fi trebuit făcut cu ambulanţe, însă a arătat că numărul acestora nu era suficient.

„Imaginea pe care am văzut-o cu toţii vineri seara nu face cinste sistemului de sănătate publică din România”, a spus Bode.