Mai mult, proiectul de lege ar urma ca aplicațiile pentru comenzi de taxi să fie „proprietatea exclusivă” a unui dispecerat autorizat.

Proiectul de OUG a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării, iar cea mai importantă modificare vizează sancționarea șoferilor care fac transport public de persoane sau transport de mărfuri, contra cost, fără autorizaţiile aferente.

Dacă acest proiect de OUG va intra în vigoare ar urma să afecteze semnificativ activitatea companiilor de ride sharing, precum Uber şi Taxify.

Textul Ordonanței impune și arondarea aplicațiilor de comenzi taxi către dispecerate autorizate.

Redăm mai jos cele mai importante modificări ale legii taximetriei.

"La articolul 1¹, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„j) dispecerat taxi – activitate conexă transportului în regim de taxi, marfă sau bunuri, autorizată de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicației informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descărcate cu ajutorul internetului şi le transmite taximetristului prin staţia radio de emisie-recepţie, prin intermediul aplicației informatice mobile de taxi conectată la internet. Dispeceratul poate fi autorizat numai cu îndeplinirea prevederilor din prezenta lege."

La art. 11 după litera ad) se introduce litera ae), cu următorul cuprins:

„ae) aplicație informatică mobilă pentru comenzi de taxi – aplicație informatică virtuală bicomponentă care cuprinde o aplicație șofer instalată pe un dispozitiv de tip telefon, tabletă sau orice alt mijloc care permite instalarea aplicației informatice, proprietatea exclusivă a dispeceratului taxi autorizat, având denumirea dispeceratului, prin intermediul căruia șoferul taxi poate recepționa comanda de transport persoane în refim de taxi transmisă de client prin intermediul internetului sau al datelor, interconectată cu aplicația client instalată pe un dispozitiv de tip telefon, tabletă sau orice aslt mijloc care perimte instalarea aplicației informatice, inclusiv site web pentru comenzi on-line, prin care se poate transmite comanda de transport persoane în regim de taxi prin intermediul internetului sau al datelor și care va fi recepționată de șoferul taxi pe dispozitivul special destinat pentru aceasta. Aplicația se poate folosi doar de către un dispecerat taxi, autorizat în condițiile legii, pentru a asigura siguranța clientului. ", potrivit proiectului.