Aşdar, producătorii de patiserie nu mai au voie să folosească în  exces acizii graşi din alimente.  Sunt cele mai dăunătoare grăsimi pe care le putem găsi în patiserie şi panificaţie, margarină, chipsuri sau carne prăjită.

Acizii graşi cresc riscul de atac cerebral, infarct sau diabet. Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs.

Cine nu respectă legea va primi amendă de 30.000 de lei

Potrivit specialiştilor, reducerea grăsimilor trans în alimente ar duce la salvarea a 2.000 de persoane, doar în România.

Acizii graşi trans se găsesc în mod natural în anumite tipuri de carne şi în lactate grase. Dar rău ne fac cele artificiale, care apar atunci când producătorii transformă uleiul vegetal din lichid în solid. Uleiul capătă astfel consistența untului şi poate fi folosit în industria alimentară.

Ce spun experţii din domeniul Cercetării Alimentare

Conf. Dr. Nicoleta Chira, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor Universitatea Politehnică Bucureşti: “Cel mai bine ar fi o singură dată de două, de trei, dar cu durată mică între prăjiri. Vedeţi că de multe ori trecem pe lângă aceste mici afaceri şi pur simplu ne şochează mirosul neplăcut care se degajă de la procesul de prăjire. Mirosul ăla neplăcut e generat de nişte produşi de degradare ai grăsimilor care sunt nocivi pentru sănătate.”

Alexandru Ciric, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare: “Pentru un consumator, pericolul este destul de mare. Pericolul de deces prin boli cardiovasculare la nivel European se situează între 20 şi 32 la sută.”

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: Niciun producător dintre cei mai mari nu a fost surprins de această decizie. Acizii graşi de acest tip au fost complet scoşi din producţie.  Toţi cei care sunt neverificaţi, care nu au acte, care lucrează la negru, care nu au niciun fel de buletin de analiză”, a declarat preşedintele.