Evenimentul Zilei > Economie > Lovitură pe piața afacerilor. Un grup suedez își mută producția în România
Lovitură pe piața afacerilor. Un grup suedez își mută producția în România

Lovitură pe piața afacerilor. Un grup suedez își mută producția în România

O importantă firmă suedeză își transferă în România o parte din producția pe care o realiza, până în prezent, în Ungaria și Lituania.

Grupul suedez Holmbergs, specializat în producția de soluții de siguranță pentru pasagerii auto, își va reloca o parte din producție în România, după ce a achiziționat fabricile companiei Te-Rox Prod, deținută de Doina Cepalis, una dintre cele mai importante antreprenoare din România. Grupul din Paşcani, care produce huse şi sisteme de siguranţă pentru scaunele auto pentru copii are trei fabrici şi circa 900 de salariaţi.

Astfel, după această achiziție, produsele realizate la fabricile Te-Rox Prod de la Paşcani, Roman şi Ruginoasa vor ajunge pe pieţele din Europa, SUA şi Asia, regiunea cu cea mai rapidă creştere în ultima perioadă.

„Prin vânzarea către Holmbergs se creează premisele dezvoltării brandului pe care l-am fondat în 2007 şi care este astăzi o platformă industrială foarte bine organizată. Holmbergs a găsit în Te-Rox Prod partenerul potrivit pentru dezvoltarea producţiei în Europa deoarece avem structura de rezistenţă pe care aceştia o căutau pentru a implementa strategia de extindere. Sunt sigură că tranzacţia deschide noi perspective de dezvoltare şi mă bucur că partenerii suedezi mută centrul de greutate al producţiei în România”, a declarat Doina Cepalis, conform Digi24.

Aceasta va continua să joace un rol important în companie, urmând să administreze afacerile grupului suedez în România și va ocupa un loc în Consiliul de Administrație ca acționar.

Achiziția fabricilor Te-Rox Prod s-a încheiat pe 20 noiembrie 2020 prin semnarea acordului de achiziție, după un an de discuţii și negocieri.

„Reuşita mă bucură cu atât mai mult cu cât negocierile au avut loc în plină pandemie. A fost un proces de due diligence derulat în premieră exclusiv online, fără vizite la fabrici”, a adaugat Doina Cepalis, conform sursei citate.

Lider european în producția de soluții de siguranță

În anul 2007, când a fost înfiinţată, Te-Rox Prod a obținut 250.000 de euro din vânzarea de huse şi soluţii de siguranţă pentru scaunele auto pentru copii. Un an mai târziu, cifra de afaceri a crescut la 4 milioane de euro, pentru ca în 2009 să fie de 11 milioane de euro, compania românească ajungând în poziția de lider european în acest domeniu.

Pe de altă parte, grupul suedez Holmbergs a fost înfiinţat în urmă cu 80 de ani la Halmstad şi livrează anual sisteme de siguranţă pentru peste 13 milioane de scaune auto pentru copii. Compania este controlată în proporţie de 73,2% de fondul de investiţii FSN Capital.