Evenimentul Zilei > International > Lovitură devastatoare pentru Al-Qaeda. E vorba de urmașul lui bin Laden
Lovitură devastatoare pentru Al-Qaeda. E vorba de urmașul lui bin Laden

Lovitură devastatoare pentru Al-Qaeda. E vorba de urmașul lui bin Laden

Serviciile de informații din Pakistan și Afganistan susțin că rețeaua teroristă Al-Qaida ar fi primit o lovitură devastatoare.

E vorba chiar de liderul organizației, cel care a preluat comanda după eliminarea lui Osama bin Laden.Rapoarte neconfirmate ale unor agenți secreți susțin că faimosul terorist Ayman al-Zawahiri, ar fi murit în Afganistan din cauza  unor “probleme de respirație legate de astm”, așadar din cauze naturale.

Informația a fost publicată de Arab News, care citează multiple apropiate serviciilor de informații din Pakistan și Afganistan. Una dintre aceste surse este un fost traducător al-Qaeda. care a menținut legături strânse cu grupul. El spune că Zawahiri ar fi murit în Afganistan. “A murit de astm pentru că nu avea tratament”, a spus traducătorul.

Un oficial pakistanez de securitate din zonele tribale de la frontiera afgană confirm vestea „suntem convinși că a murit din cauze naturale”.

Zvonuri au mai fost…

O altă sursă pakistaneză, un ofițer de securitate cu cunoștințe despre operațiunile antiteroriste, a declarat că moartea teroristului a avut loc în urmă cu o lună.O sursă din cadrul grupului terorist din Afganistan a declarat că Zawahiri a murit la începutul acestei luni și că rugăciunile funerare ar fi avut loc deja. „Ceea ce știm este că avea probleme respiratorii și a murit undeva în Afganistan”.

Experții și oficialii occidentali din domeniul securității nu au confirmat încă moartea lui Zawahiri. Rita Katz, șefa grupului de monitorizare a jihadismului SITE, a declarant, însp, că știrea este „plauzibilă”. „Este tipic pentru Al-Qaeda să nu publice știri despre moartea liderilor săi în timp util”, a spus ea.nu este prima dată când există rapoarte despre moartea lui al-Zawahiri, doar pentru ca acesta să reapară în mai multe rânduri.

„Agențiile de informații cred că este foarte bolnav”, susține Barak Mendelsohn, profesor asociat la Haverford College și autor al mai multor cărți despre Al-Qaeda și jihadism. „Dacă nu s-a întâmplat acum, se va întâmpla în curând”, declară Mendelsohn.

Al-Qawda, decapitată?

Anul trecut, experții ONU estimau că informațiile despre starea de sănătate precară a lui Zawahiri „creau” îndoieli cu privire la modul în care grupul va gestiona succesiunea,

Al-Qaeda nu a emis nicio confirmare a presupusului deces al lui al-Zawahiri prin canalele sale media obișnuite. Dacă se confirmă, dispariția teroristului egiptean ar fi o mare lovitură pentru rețea. Mai ales că există informații că al doilea comandant al Al Qaeda, Abu Muhammad al-Masri ar fi fost ucis la Teheran pe 7 august de agenți israelieni într-o misiune comandată de SUA.

Cunoscut pentru starea sa de sănătate precară, egipteanul Ayman al-Zawahiri, în vărstă de 69 de ani, a fost auzit ultima oară acum două luni, când a dat publicității un mesaj legat de atentatele din 11 septembrie

Colaboratul fuidel al lui Osama bin Laden,  Ayman al-Zawahiri a ajuns în fruntea Al-Qaida în 2011, dar influența grupării teroriste a scăzut mult în ultimii ani.

Trump lovește devastator în orgoliul lui Putin. România e și ea vizată

Putea să-i zboare creierii președintelui. Un lunetist trăiește povestea vieții