Evenimentul Zilei > International > Lovitură de stat în mijlocul Londrei. Ambasadorul Myanmar a dormit în mașină
Lovitură de stat în mijlocul Londrei. Ambasadorul Myanmar a dormit în mașină

Lovitură de stat în mijlocul Londrei. Ambasadorul Myanmar a dormit în mașină

Atașatul militar al Ambasadei Myanmar la Londra, care a preluat controlul în numele armatei, l-a încuiat pe dinafară pe ambasadorul Kyaw Zwar Minn. Acesta a descris evenimentul drept o lovitură de stat, dată chiar în mijlocul Londrei.

Ambasadorul a spus că atașatul militar le-a cerut unor angajați ai ambasadei să plece din clădire, iar pe el l-a concediat.

Diplomatul a criticat în ultimele săptămâni dictatura militară instaurată în urmă cu două luni în Myanmar și a cerut eliberarea liderului civil ales democratic, Aung San Suu Ky.

Ambasadorul și-a petrecut noaptea în mașină

El și-a petrecut noaptea în mașină, la doar câțiva metri de ambasada din care a fost exilat.

După ce armata a preluat controlul în Myanmar, forțele de ordine au omorât circa 600 de protestari.

Kyaw Zwar Minn a făcut un apel la guvernul britanic să nu-l recunoască pe noul ambasador al juntei militare și să îi trimită înapoi în Myanmar.
„A avut loc o lovitură de stat în Myanmar în februarie. Acum există aceeași situație în centrul Londrei”, a spus el, adăugând că personalul ambasadei este amenințat cu „pedepse severe” dacă nu continuă să lucreze pentru guvernul militar.

Potrivit Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, mandatul unui ambasador se încheie oficial după ce țara gazdă a fost notificată în legătură cu acest lucru.

Ministerul de Externe a confirmat că a primit notificarea și că „trebuie să accepte decizia luată de guvernul din Myanmar”, chiar dacă ministrul Dominic Raab a condamnat incidentul de la Londra.

Adjunctul ambasadei, Chit Win, a preluat funcția de însărcinat cu afaceri la Londra, relatează Reuters, citând diplomați care cunosc situația. Cu toate acestea, Ministerul de Externe a declarat că „nu a primit nicio notificare oficială”.

Un însărcinat cu afaceri îndeplinește rolul de șef al unei misiuni diplomatice în absența unui ambasador.

Criza din Myanmar s-a soldat cu 600 de morți din rândul protestatarilor

Criza din Myanmar s-a declanșat în urmă cu două luni, când armata a preluat controlul statului după o victorie clară a partidului lui Aung San Suu Kyi, Liga Națională pentru Democrație.

Mii de oameni au ieșit în stradă în toată țara pentru a protesta față de lovitura de stat, iar armata a folosit tunuri cu apă pentru a dispera manifestanții. Protestele au escaladat, iar forțele armate au recurs la gloanțe de cauciuc, dar și muniție de război.

Martorii spun că soldații au atacat oamenii pe stradă la întâmplare, iar unii oameni au fost uciși chiar în locuințele lor.

Circa 600 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, scrie Digi24.