UE avertizează Londra că încălcarea acordurilor Brexit poate complica relația lor viitoare
- Cristi Dorombach
- 22 martie 2021, 09:34
Exporturile Marii Britanii către UE, de exemplu, au scăzut cu 41% în prima lună de Brexit și, potrivit Londrei, complexitatea înființării unui sistem de controale vamale în porturile din Irlanda de Nord se traduce prin rafturi goale din supermarketuri.
UE și Marea Britanie trebuie să își consolideze noua obligație după 47 de ani sub același acoperiș. Dar Bruxelles-ul avertizează că a doua încălcare a acordului Brexit în șase luni "complică relația viitoare" dintre cele două părți. Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, avertizează că va continua represaliile prevăzute în acordurile Brexit, dacă Londra nu va respecta secțiunile privind controalele la frontieră dintre Irlanda de Nord și restul țării.
Maros Sefcovic (Bratislava, Slovacia, 54 de ani) este gardianul respectării Acordului de retragere al Regatului Unit. În calitate de șef al Uniunii Europene în comisia mixtă dintre cele două blocuri, în perioada în care a avut de-a face cu Londra, el a văzut deja cum premierul britanic, Boris Johnson, a încălcat de două ori acordurile încheiate. Și, în ambele ocazii, din cauza dispozițiilor unui protocol foarte delicat al Acordului de retragere care stabilește că singura frontieră terestră a UE cu Regatul Unit nu va fi pe insula Irlanda, ci între provincia britanică Irlanda de Nord și restul ţării.
Comisia Europeană îl acuză acum pe Johnson că a prelungit unilateral până în octombrie perioada de grație care permite intrarea în Irlanda de Nord fără control vamal a anumitor mărfuri din alte părți ale Regatului Unit, care a expirat pe 31 decembrie. Într-un interviu prin videoconferință cu un grup de jurnalişti europeni, inclusiv de la "El Pais", Sefcovic a reiterat disponibilitatea UE de a ajunge la un acord prietenos, deși, dacă acest lucru nu este posibil, va continua procesul judiciar. "Mențin canalele deschise și sper să ajung la soluții constructive la toate problemele ridicate de partenerii noștri britanici", a afirmat el.
Sefcovic a amintit că ambele părți se confruntă acum cu "consecințele Brexitului". "Știam cu toții că va fi dificil", a spus el. Exporturile Marii Britanii către UE, de exemplu, au scăzut cu 41% în prima lună de Brexit și, potrivit Londrei, complexitatea înființării unui sistem de controale vamale în porturile din Irlanda de Nord se traduce prin rafturi goale din supermarketuri.
Conștient de disconfortul pe care acordurile îl trezesc în rândul unioniștilor nord-irlandezi, Sefcovic s-a arătat dispus să asculte cererile "întreprinderilor și societății civile" din regiune. "Sunt deschis să ascult problemele și dificultățile specifice cu care se confruntă oamenii din insula Irlanda, dar trebuie să o rezolvăm împreună", a subliniat el. "Este foarte dificil să funcționezi într-un mediu în care guvernul care a semnat și ratificat această lege internațională sfătuiește în mod activ comunitatea de afaceri să nu respecte regulile și să nu respecte legea. Și, desigur, sperăm că acest lucru va fi corectat", a mai adăugat Sefcovic.
Decizia lui Johnson de a oferi cale liberă produselor britanice fără controale la frontieră pune în pericol acordurile încheiate, care urmăreau să păstreze acordurile din Vinerea Mare și integritatea pieței unice. Bruxelles-ul nu dorește ca porturile Belfast și Larne să devină un canal de scurgere pentru mărfurile din afara UE. Din acest motiv, Sefcovic susține menținerea unei poziții "constructive", dar și "ferme".
Comisia Europeană a lansat lunea trecută o procedură contravențională împotriva Regatului Unit, înțelegând că prelungirea lui Johnson încalcă acordurile. Sefcovic a trimis imediat o scrisoare formală ministrului de Externe Dominic Raab și o alta, politică, negociatorului britanic David Frost. "Cerem guvernului britanic să răspundă în termen de o lună. Desigur, dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să continuăm acțiunile în justiție", avertizează Sefcovic.
El subliniază că următorul pas va fi o opinie motivată. "Asta înseamnă că trimitem Marea Britanie la Curtea de Justiție a UE, cu jurisdicție asupra implementării protocolului", a spus el. "În același timp, putem folosi mecanismele prevăzute în Acordul de comerț și cooperare. Vorbesc despre arbitraj", a continuat comisarul. Acest lucru poate duce la sancțiuni financiare impuse de un comitet de arbitraj. Și, în cazul nesocotirii acestui verdict, în punctul final al Acordului de retragere - cu excepția secțiunii privind drepturile cetățenilor - și a pactului comercial. "Toate aceste posibilități și opțiuni sunt pe masă", a mai spus comisarul.
Sefcovic nu vrea să vorbească despre a merge mai departe și a pedepsi Marea Britanie în alte domenii în care trebuie să ajungă și la tranzacții, cum ar fi instrumentele financiare derivate. Totuşi, el recunoaște că poate avea un impact asupra restului dosarelor de pe masă. "Cu cât acțiunea în justiție este mai gravă, cu atât vor exista mai multe dificultăți pentru acorduri", subliniază el. Sefcovic s-a angajat să folosească comitetul mixt pentru a găsi soluții și să nu "acționeze unilateral, pentru că asta nu ajută pe nimeni, agravează situația și complică relația viitoare".
Traducere: Rador