Evenimentul Zilei > Economie > Lovitură de lungă durată pentru românii care au credite cu dobândă variabilă. Creșterea ROBOR nu se va opri curând
Lovitură de lungă durată pentru românii care au credite cu dobândă variabilă. Creșterea ROBOR nu se va opri curând

Lovitură de lungă durată pentru românii care au credite cu dobândă variabilă. Creșterea ROBOR nu se va opri curând

Creșterea ROBOR se anunță a fi una de durată, chiar dacă nu va ajunge la cote dramatice în viitorul apropiat, după cum au anunțat reprezentanții BNR.

Vești proaste pentru românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă. Ratele pe care le vor plăti vor fi din ce în ce mai mari. Și asta pentru că indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la cel mai ridicat nivel din vara trecută.

Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor trebui să suporte creșterea ROBOR

Economiștii se așteaptă ca și indicele de referință pentru credite să parcurgă același traseu ascendent. Oficialii Băncii Naționale a României (BNR) anticipează că dobânzile vor crește și în perioada următoare, din cauza inflației care este tot mai mare și mai greu de stăpânit.

Indicele ROBOR la trei luni, reperul care este folosit atunci când sunt calculate dobânzile variabile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 2,25% și se menține pentru a doua zi consecutivă la acest nivel. Este cea mai mare cotație din luna iunie a anului 2020. De exemplu, rata unui credit ipotecar, pe 30 de ani, cu o valoare de 50.000 de euro, e acum mai mare cu 105 lei față de ultimul trimestru. Și cu 93 de lei față de începutul anului, arată calculele economiștilor, conform stiri.tv.ro.

Decizia pe care au luat-o reprezentanții BNR în privința dobânzii-cheie

Banca Națională a României a majorat deja dobânda-cheie la 1,5% la începutul acestei luni, decizia fiind luată pentru a ține în frâu creșterea inflației. Economiștii se așteaptă ca indicele Robor să crească în perioada următoare și în contextul în care cotația încă este mai mică decât înainte de pandemie.

„Creșterea este una temperată”

„Banca Centrală a anunțat, de ceva vreme, că epoca dobânzilor mici s-a încheiat. Dobânzile sunt în creștere, dar creșterea este una temperată şi nici nu credem că în perioada următoare vă fi o creștere rapidă. Va urma, eventual, tot o creștere temperată a dobânzilor”, a afirmat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, conform sursei citate.