"Din cauza mai multor circumstanțe neclare, guvernul va cere oficial lămuriri din partea UE și ONU cu privire la emiterea de carduri bancare anonime către emigranți", a declarat vinerea aceasta purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar Zoltan Kovacs pentru postul de radio public MR1.

"Este iresponsabil să distribuim carduri bancare fără date de identificare imigranților ilegali, motiv pentru care guvernul adresează în mod oficial întrebări adresate UE și instituțiilor ONU", a adăugat Kovacs.

"Este important să știm exact cât de mulți bani sunt pe carduri, de unde vin banii și cum ne putem asigura că aceste cardurile nu cad în mâinile contrabandiștilor", a explicat Kovacs.

Ministrul ungar a mai spus că este nedrept ca cetățenii UE să fie nevoiți să furnizeze un număr mare de date pentru a aplica pentru un card bancar, în timp ce emigranții care sosesc în UE în pot primi aceste carduri fără să fie nevoiți să furnizeze vreun element de identificare personală.

El a mai spus că această problemă reprezintă o amenințare majoră pentru lupta împotriva terorismului, a contrabandei cu persoane și a spălării banilor.

Cardurile bancare anonime fac parte dintr-un program internațional de asistență financiară al ONU și UE lansat în luna iulie a anului 2017, destinat integrării și găzduirii refugiaților în Grecia, țara UE în care cei mai mulți refugiați sosesc din Orientul Mijlociu.

Refugiații care părăsesc Grecia cu direcția Europei de Vest au aceste carduri cu ei. Folosind aceste carduri, refugiații își pot satisface nevoile de bază cum ar fi cele pentru hrana, medicamente și transportul public.

 

Te-ar putea interesa și: