Doi dintre tinerii care, în seara de 5 aprilie, au fost loviți de pugilistul Alexandru Mancingo (16 ani) au povestit, pentru „Evenimentul zilei”, cum a decurs întâlnirea cu acesta. Era sâmbătă seara, iar Macingo, dublu campion naţional la juniori, se afla pe strada Paris din centrul Clujului, alături de prietenii lui cu care a ieşit să se distreze, lovind fără milă trecătorii. Deşi nu a existat niciun fel de conflict între victime şi boxer, verbal sau de altă natură, din senin, Alexandru Macingo s-a dezlănţuit.

Cătălin C. este student la Facultatea de Fizică din Cluj Napoca, iar în seara cu pricina a fost victima celebrului joc „lovește și fugi”. El spune că se deplasa pe strada Paris și că, la un moment dat, s-a intersectat cu grupul de tineri între care se afla şi Macingo. „Nu a existat niciun conflict. Au venit spre mine şi păreau paşnici. Nu am sesizat nimic. Când au ajuns la un metru de mine, acel Macingo, despre care nu știu cine este, m-a lovit direct cu pumnul în ochiul stâng. A dat cât de tare a putut. M-am dezechilibrat, dar nu am căzut. Atunci, din partea dreaptă, cineva m-a lovit din nou, în ochiul drept, şi am căzut. Am încercat să îmi apăr faţa şi capul”, povesteşte Cătălin. În urma loviturilor primite, studentul a căzut şi şi-a fracturat mâna şi a suferit mai multe leziuni în zona capului. „Am fost transportat de urgență la Clinica de Ortopedie, unde am fost operat, iar medicii mi-au montat o placă în mână. Acum, nu îmi pot folosi mâna și trebuie să mă duc în fiecare zi la pansat”, mai spune Cătălin.

A încercat să intervină, dar a fost făcut KO

La câţiva metri de locul unde a fost bătut Cătălin C., un alt student, Paul A., masterand la Facultatea de Construcţii din Timişoara, a fost făcut KO. Paul susţine că se afla la zece metri de locul unde a fost lovit studentul de la Fizică și că a fost făcut KO atunci când a avut curaj să intervină. „Eram foarte aproape de locul unde a fost lovit Cătălin. Erau mai mulți băieți și o fată. După ce l-au lovit pe Cătălin, am fugit spre ei, dar unul tuns mai scurt, cred că boxerul Macingo, m-a lovit şi pe mine. Am căzut şi m-am lovit la cap, am suferit o disjuncţie de umăr. Medicii mi-au imobilizat umărul”, povesteşte şi Paul.

I-au imobilizat maxilarul

A treia victimă, Adrian B., a fost operat la Clinica de Boli Maxilo Faciale din Cluj Napoca. Surse medicale susţin că, în urma pumnului primit de la Macingo, victima a fost operată de urgenţă, medicii luând decizia de a-i imobiliza maxilarul pentru o perioadă de şase săptămâni. „Nu poate fi deranjat”, a spus unul dintre medici.

Șeful Parchetului Cluj și-a cerut transferul

De câteva săptămâni, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, Eugen Crișan, și-a cerut transferul la Judecătoria Turda. El va deveni judecător și așteaptă acum doar decretul de numire, semnat de președintele Traian Băsescu. În aceste condiții, adică în lipsa unui șef care să se impună, polițiștii reclamă faptul că procurorii nu mai intervin cu fermitate în cazurile care impun solicitarea unui mandat de arestare preventivă. Și în cazul lui Macingo, polițiștii au fost nevoiți să asiste neputincioși cum, după o anchetă de câteva ore, boxerul și prietenii lui au fost eliberați, cu obligația de a nu părăsi localitatea. Cercetările continuă în acest caz.

„După ce l-au lovit pe Cătălin, am fugit spre ei, dar unul tuns mai scurt, cred că boxerul Macingo, m-a lovit și pe mine.”
PAUL A., student la Construcții