Evenimentul Zilei > Social > Loteria Română transmite avertizări! Nu dați datele personale în urma unor mesaje primite în online
Loteria Română transmite avertizări! Nu dați datele personale în urma unor mesaje primite în online

Loteria Română transmite avertizări! Nu dați datele personale în urma unor mesaje primite în online

Pandemia provocată de COVID-19 pare să aducă unora idei de înșelăciune. Loteria Română a transmis miercuri o serie de avertizări legate de cea mai recentă păcăleală din mediul online. Numele instituției apare în mesajele trimise către mai mulți cetățeni.

Loteria Română avertizează românii cu privire la o nouă metodă de înșelăciune. Românii primesc mesaje prin care sunt anunțați că au câștigat la Loteria Vaccinării și li se cer datele cu caracter personal.

Mesajele sunt trimise prin mai multe mijloace, iar hackerii folosesc logo instituției, dar și e-mailuri fictive cum ar fi loteriavaccinarii.gov@gmail.com sau similare. Sunt folosite abrevieri pentru a părea credibili în ochii victimelor, așa că aveți mare grijă și verificați din surse sigure înainte de a transmite datele voastre.

Din ce în ce mai multe înșelătorii au loc în România, marea majoritate prin intermediul online. Logo-ul și numele unor firme mari dar și instituții ale statului au fost utilizate pentru a păcăli românii. Miercuri, Loteria Română susține că identitatea le-a fost furată pentru a se comite anumite înșelătorii în mediul online. Mesajul este trimis prin e-mail, iar destinatarul este anunțat că a câștigat la Loteria Vaccinării și este rugat să acorde datele cu caracter personal sau alte informații de pe certificatul verde, scrie Mediafax.

O nouă înșelătorie în mediul online. Se cer datele cu caracter personal de pe certificatul verde

Loteria Română a transmis un mesaj de avertizare tuturor cetățenilor, susținând că persoanele care câștigă nu sunt contactate de către ei prin e-mail. Numele câștigătorilor sunt afișate pe site-ul Loteriei Române, pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și pe site-ul Ministerul Sănătății.

„Atragem atenția tuturor cetățenilor să nu dea curs unor astfel de mesaje sau altor tipuri de practici similare și le recomandăm să se informeze numai din surse oficiale”, este mesajul Loteriei Române.

Loteria Vaccinării este o extragere destinată persoanelor care au decis să se imunizeze și s-au înscris pe baza codului numeric personal pe site-ul certificat-covid.gov.ro. Premiile în bani sunt oferite persoanelor vaccinate cu schema completă împotriva COVID-19, care au generat un certificat verde. Extragerea se face în mod aleatoriu. Această Loterie are pregătite 1.139 premii cu o valoare totală de 15.000.000 de lei, după cum urmează:

  • 81 de premii săptămânale (80 de premii a cate 10 000 lei + 1 premiu mare săptămânal de 100.000 lei);
  • 3 premii lunare, (câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luni de 300.000 lei);
  • 2 premii la finalul Loteriei Programului național de vaccinare, respectiv în luna 3, săptămâna 14, respectiv 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.