Evenimentul Zilei > International > Londra nu va participa la programul european de vaccinuri
Londra nu va participa la programul european de vaccinuri

Londra nu va participa la programul european de vaccinuri

Marea Britanie a declarat că nu va participa la programul Uniunii Europene, pe care a părăsit-o la sfârșitul lunii ianuarie, în vederea obținerii de vaccinuri potențial eficiente împotriva noului coronavirus.

Comisia Europeană „a confirmat că nu este posibil ca Marea Britanie să continue în paralel negocierile cu potențiali furnizori de vaccinuri”, a declarat ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, într-o scrisoare adresată executivului european.

Pe lângă faptul că a trebuit să renunțe la propriile eforturi pentru procurarea vaccinurilor, Londra nu ar fi avut niciun cuvânt de spus cu privire la condițiile de achiziție a vaccinurilor, în special „prețul, volumul și programul de livrare”, a adăugat el.

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a mai subliniat, vineri, la Times Radio că Marea Britanie este „în fața UE” în ceea ce privește negocierile cu producătorii de vaccinuri.

Țara sprijină cu milioane de lire sterline eforturile oamenilor de ştiinţă britanici aflaţi în căutarea mondială a unui vaccin, în special pe acelea ale cercetătorilor de la Imperial College London și Universitatea din Oxford – în asociere cu grupul farmaceutic britanic AstraZeneca.

În luna iunie, UE şi-a publicat „strategia de vaccinuri” pentru a ajuta la dezvoltarea viitoarelor vaccinuri împotriva bolii Covid-19 și a le rezerva în prealabil de la producători.

Marea Britanie, ţara cea mai îndoliată din Europa, cu 44.650 de morți, potrivit unui raport publicat vineri, a părăsit UE la sfârșitul lunii ianuarie, dar continuă să aplice normele europene în timpul unei perioade de tranziție, până la 31 decembrie 2020.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: