Evenimentul Zilei > International > Londra dă Bruxelles-ului lovitura de grație, după Brexit. Cum vor fi afectați românii
Londra dă Bruxelles-ului lovitura de grație, după Brexit. Cum vor fi afectați românii

Londra dă Bruxelles-ului lovitura de grație, după Brexit. Cum vor fi afectați românii

Marea Britanie nu va mai participa la o schemă europeană de accelerare a extrădării infractorilor, în urma ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană, a anunţat joi guvernul de la Londra, care şi-a prezentat mandatul de negociere privind relaţia pe termen lung cu UE, transmite Reuters.

„Regatul Unit nu caută să participe la Mandatul de arestare european ca parte a viitoarei relaţii. În schimb, acordul ar trebui să ofere instrumente pentru extrădarea rapidă”, se arată în documentul publicat joi de executivul de la Londra.

De la crearea EAW, britanicii au folosit de mii de ori acest sistem, inclusiv pentru a repatria un bărbat care a participat la atacul comis la Londra în 2005 şi ulterior a fugit în Italia.

Londra a prezentat joi un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană, evidenţiindu-şi dorinţa unei viitoare independenţe economice şi politice care ar putea să o plaseze pe direcţia unei coliziuni cu Bruxellesul.

Marea Britanie a subliniat că îşi doreşte ca aranjamentele să le permită autorităţilor de reglementare din ambele părţi să coopereze pentru a gestiona regulile pe măsură ce ele „evoluează”.

Mandatul prezentat joi menţionează că Marea Britanie a părăsit blocul comunitar cu aceleaşi reguli ca în UE, oferind astfel o bază solidă pentru încheierea evaluărilor la timp. De asemenea, Londra vrea ca acordul său comercial cu UE să includă angajamente de a nu slăbi protecţia legilor şi standardelor privind piaţa muncii.

În acelaşi timp, britanicii vor un acord separat privind pescuitul împreună cu acordul de comerţ liber cu Uniunea Europeană, cu negocieri anuale asupra împărţirii capturii totale.