Primul ministru a refuzat să excludă posibilitatea „măsurilor ulterioare și mai rapide” de control al răspândirii virusului în capitală, unde situația e mai gravă decât în restului țării.

El a spus că este necesară aplicarea „nemiloasă” a așa-numitelor măsuri de distanțare socială – cum ar fi lucrul de acasă și evitarea adunărilor sociale în pub-uri, cinematografe și restaurante. Aproximativ 953 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în capitală – mai mult de o treime din totalul de 2.626 din Marea Britanie.

Boris Johnson a anunțat că numărul de teste zilnic va crește de la aproximativ 5.000 la aproximativ 25.000. Aceste teste vor putea fi făcute doar în spitale, precizează autoritățile, dar circulă zvonul  că o clinică privată a făcut teste la cerere cerînd aproximativ 375 de lire sterline de persoană.

Potrivit cotidianului britnic, armata a mobilizat 20 000 de soldați pentru a putea fi dislocați pe străzile Marii Britanii, în spitale și în alte locuri cheie pentru a ajuta la combaterea pandemiei.

Armata se pregătește pentru toate scenariile, așa cum ar face în orice situație de urgență. În cel mai probabil scenariu, mii de cadre medicale militare, inclusiv medici și asistente medicale, vor fi dislocate pentru a ajuta spitalele.

Dar armata britanică ar putea fi folosită și pentru a ajuta la extinderea capacității spitalelor. Din câte se pare, se are în vedere ridicarea unor spitale de campanie ale Armatei în apropierea locațiilor cheie pentru a face față numărului de persoane infectate în creștere.

O opțiune care nu a fost exclusă este utilizarea unei nave spital, care a participat la stoparea focarului de Ebola.