Livrarea de tancuri Leopard 2: Rusia, Ucraina, NATO reacţionează

Livrarea de tancuri Leopard 2: Rusia, Ucraina, NATO reacţionează Tancurile Leopard sunt printre cele mai puternice din lume. Sursa foto: Twitter

Germania a dat undă verde livrării de tancuri Leopard Ucrainei, care le cere insistent, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german.

 Sub presiune de mai multe săptămâni, cancelarul german, Olaf Scholz, şi-a dat miercuri acordul pentru trimiterea de tancuri grele Leopard 2 Ucrainei, care speră să primească "multe", în vreme ce Rusia a denunţat o decizie "extrem de periculoasă"

"Necesarul pentru a susţine Ucraina", fără "o escaladare"

Germania face "ce este necesar" pentru a susţine Ucraina, autorizând trimiterea de tancuri Leopard, dar vrea să împiedice o "escladare" a conflictului care ar duce la un război între Rusia şi NATO, a declarat miercuri cancelarul german, Olaf Scholz.

"Facem ce este necesar şi posibil pentru a susţine Ucraina, dar în acelaşi timp împiedicăm o escaladare a războiului spre un război între Rusia şi NATO", a afirmat liderul german vorbind în faţa Bundestagului imediat ce şi-a dat acordul pentru livrarea de tancuri Leopard Kievului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia denunţă o "decizie extrem de periculoasă"

Ambasadorul rus în Germania a denunţat miercuri decizia "extrem de periculoasă" a Berlinului de a livra tacuri Leopard Ucrainei. "Este o decizie extrem de periculoasă, care va duce confluctul spre un nou nivel de confruntare", a comentat  Serghei Neceaev, potrivit contului de Telegram al ambasadei sale.

"Asta ne convinge încă o dată că Germania, la fel ca şi aliaţii săi cei  mai apropiaţi, nu vrea o soluţionare diplomatică a crizei ucrainene şi vrea o escaladare permanentă", a spus el.

Ambasadorul rus a mai acuzat Berlinul că prin aceste livrări de tancuri "revine asupra răspunderii sale istorice" pentru "crimele nazismului" din timpul celui de-al doilea război mondial. "Cu permisiunea guvernului german, tancuri care poartă cruci germane vor fi trimise încă o dată pe "frontul de est", ceea ce inevitabil va duce la moartea unor soldaţii ruşi, dar şi a unor civili", a acuzat el.

"Un prim pas", apreciază Ucraina

Preşedinţia ucraineană a salutat miercuri "un prim pas" după acordul Berlinului pentru livrarea a 14 tancuri Leopard, îndemnându-i în acelaşi timp pe occidentali să-i furnizeze mult mai multe în confruntarea cu armata rusă.

"Un prim pas a fost făcut", a comentat pe Telegram Andri Iermak, şeful administraţiei przidenţiale, cerând ca o nouă "coaliţie" inernaţională să furnizeze tancuri grele ţării sale. "Avem nevoie de multe Leopard", a rezumat el.

NATO dă asigurări că tancurile pot ajuta Ucraina să "învingă"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri decizia Germaniei de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei, asigurând că ele vor ajuta Kievul să câştige în faţa invadatorilor ruşi.

"Într-un momemt critic al războiului lansat de Rusia, ele pot ajuta Ucraina să se apere, să învingă şi să câştige ca naţiune independentă", a adăugat el pe Twitter.

Franţa "se felicită" pentru aprobare

Franţa "se felicită"  pentru aprobarea de către Germania a trimiterii în Ucraina de tancuri Leopard, estimând că aceasta "prelungeşte şi amplifică" sprijinul în armament "angajat" de Paris, a declarat miercuri Palatul Elysée. Guvernul francez nu a luat încă nicio decizie privind trimiterea propriilor sale tancuri grele Leclerc, o ipoteză pe care preşedintele Emmanuel Macron nu o exclude.

Sub presiunea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi a aliaţilor săi occidentali, Germania a anunţat până la urmă miercuri că va livra Kievului 14 tancuri Leopard 2A6, şi autorizează ţările europene care au asemenea tancuri să facă la fel. "Franţa se felicită pentru decizia germană care prelungeşte şi amplifică sprijinul pe care noi l-am angajt prin livrarea de AMX10-RC", a reacţionat Palatul Elysée.

Parisul anunţase pe 4 ianuarie că trimite aceste "tancuri de luptă uşoare", urmat apoi de o decizie similară a Germaniei şi a Statelor Unite. Pe tema tancurilor Leclerc - un tip de material comparabil cu Leopardul german –, preşedintele Macron a asigurat duminică că "nimic" nu este "exclus", dar a prezentat trei criterii: "să nu ducă la escaladare", "să poată da un sprijin real şi eficace" ucrainenilor ţinând cont de perioadele de pregătire şi să nu slăbească capacităţile de apărare franceze.

Potrivit oficialilor francezi, dacă reflecţiile în curs au permis să se stabilească la primul punct că trimiterea acestui tip de tancuri "nu va fi de natură să ducă la escaldare", negocierile sunt în continuare în curs pe celelalte două criterii. Aceşti oficiali par în acest stadiu rezervaţi în ce priveşte utilitatea trimiterii de tancuri Leclerc, pentru care rimpul de pregătire este lung şi care există în Europa în număr mult mai redus decât tancurile Leopard.

În orice caz, nicio decizie pe această termă nu este aşteptată pe termen scurt, se avertizează la Paris.

Franţa trebuie de altfel să accelereze negocierile cu Italia pentru a livra Ucrainei un sistem de apărare sol-aer cu rază medie, MAMBA: ministrul francez al armatelor, Sébastien Lecornu, merge vimeri la Roma pentru a avansa în acest dosar. Franţa studiază şi furnizarea de baterii de rachete Crotale suplimentare.

Spania este "dispusă" să trimită tancuri

Spania este "dispusă" să trimită tancuri grele Leopard 2 Ucrainei şi să pregătească soldaţii ucraineni să le folosească, a asigurat miercuri ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, după anunţarea acordului german pentru livrarea lor.

"Spania este dispusă" să ajute Ucraina cu "trimiterea de Leopard", dar şi participând la "pregătirea" soldaţilor ucraineni pentru "utilizarea" şi "mentenanţa" lor, a asigurat dna Robles într-o declaraţie retransmisă de televiziunea publică, fără a preciza numărul potenţial de tancuri la care se referă.

https://www.lesoir.be/491055/article/2023-01-25/livraison-de-chars-leopard-2-la-russie-lukraine-lotan-reagissent

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/rlambru