Evenimentul Zilei > International > Lituania distribuie pastile de iod, de teama accidentelor la reactorul din Astravyets
Lituania distribuie pastile de iod, de teama accidentelor la reactorul din Astravyets

Lituania distribuie pastile de iod, de teama accidentelor la reactorul din Astravyets

EURONEWS: (Italia). La 30 de ani distanţă de dezastrul de la Cernobîl, Belarusul își finalizează centrala nucleară de la Astravyets, la un pas de Vilnius. Alarmate de mai multe probleme aferente construcției, autoritățile lituaniene distribuie pastile de iod populației care locuieşte în apropierea noii centrale.

Distribuția acestora a fost realizată în colaborare cu primarii din Lituania, care le-au explicat locuitorilor că pastilele de iod trebuie luate doar și exclusiv în caz de accident nuclear.

Fazele critice ale construcției

Autoritățile lituaniene au urmărit cu îngrijorare etapele critice ale construcţiei reactoarelor dotate cu tehnologie rusă. Centrala nucleară de la Astravyets a fost considerată multă vreme ca fiind nesigură de către guvernul de la Vilnius, care dorea să-și construiască propria centrală pentru a alimenta cu energie electrică zonele baltice.

Primul reactor va fi pornit în luna august

Primul reactor fabricat în Rusia va fi pornit în august și cel de-al doilea la sfârșitul anului, dar între timp Lituania intenționează să convingă celelalte țări baltice și apropiata Polonie să facă presiuni împotriva implementării centralei.

Pare că în ultimii ani, situaţia au fi fost înrăutăţită de răspunsul prea puţin transparent al autorităților belaruse la întrebările de clarificare puse de colegii din Lituania. În data de 27 mai, subsecretarul lituanian pentru afaceri externe, Albinas Zananavicius, a afirmat că livrarea de combustibil nuclear către centrala nucleară Astravyets, aflată la doar 5 km de granița lituaniană, obligă autorităţile de la Vilnius să își intensifice eforturile pentru a garanta maxima siguranţă centralei nucleare aflată în construcție în Belarus. (Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: