Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, pe o lungime de 7,2 kilometri. Partea de diguri este finalizată în proporţie de 100%, iar înnisiparea plajelor în proporţie de 85%. „Este un proiect de interes naţional care va finalizat, cu succes, peste aproximativ o lună. România câştigă astfel 33 km pătraţi de plajă, am folosit peste trei milioane de tone de nisip pentru a lăţi plajele cu 60 până la 100 de metri. Proiectul este garantat 50 de ani”, a explicat consultantul proiectului, Gheorghe Boeru, într-o conferinţă de presă.

Cele cinci sectoare de plajă vizate de beneficiar, Apele Române, au fost cuprinse în planul de urgenţă pentru că eroziunea în aceste zone devenise deja îngrijorătoare. Acum, aspectul plajelor este total schimbat, mai late cu aproape 100 de metri, iar pe digurile de ţărm au fost realizate alei pietonale, cu o lungime totală de 12 kilometri, pe care se pot plimba turiştii şi localnicii. „Cele 33 hectare noi de plajă, din Mamaia Sud, din Constanţa şi Eforie Nord, vor fi scoase la licitaţie şi apoi atribuite unor operatori de plajă, după ce se, mai întâi, se vor efectua alte măsurători”, a precizat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Marieta Iorga.

Consultaţii pregătesc deja un al doilea proiect care vizează lărgirea celorlalte plaje şi protecţia litoralului. „Va fi un proiect de trei ori mai mare decât acesta, cu înnisipare pe o suprafaţă de 24 kilometri, de la Portiţa până la Vama Veche. Vom folosi peste 10 milioane de tone pentru înnisipare. Acum, suntem în faza de pregătire. Valoarea acestuia va fi de 500 milioane de euro. Lucrările încep în 2017 iar execuţia va fi de trei ani”, a declarat, pentru EVZ, consultantul Gheorghe Boeru. În proiectul viitor, cele 11 noi sectoare de plajă vor fi mai late cu 200 de metri, la Vama Veche, şi cu 150 de metri, în nordul staţiunii Mamaia.