Evenimentul Zilei > Justitie > Capii mafiei ţigărilor de contrabandă din Arad, arestaţi preventiv pentru 30 de zile
Capii mafiei ţigărilor de contrabandă din Arad, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Capii mafiei ţigărilor de contrabandă din Arad, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Magistrații de la Tribunalul București au decis, luni, ca liderii grupării care se ocupa de traficul cu țigări să stea după gratii, preventiv, pentru 30 de zile.

Capii grupării din Arad care a fost acuzată de contrabandă cu țigări au fost arestați preventiv, luni, pentru 30 de zile, de Tribunalul București.

Reamintim că vineri, 23 iulie, judecătorii de la Tribunalul București au amânat pronunțarea până luni. Instanța a emis mandatul după două zile în care cei doi nu au avut nicio măsură.

Liderii reușiseră să fugă înainte de descinderile celor de la DIICOT

Liderul grupării, Cosmin Mladin, şi un locotenent al său au fugit cu câteva ore înaintea descinderilor DIICOT. Ei au revenit după percheziții și s-au prezentat la termenul de vineri de la tribunal. Acuzaţiile sunt de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani. În dosar, DIICOT a pus sechestru pe 622 de autoturisme, 357 de suprafețe de teren şi 50 de imobile. Au fost ridicate peste 27.000 de țigarete, 3 arme de vânătoare, peste 300.000 de lei, peste 100.000 de euro și aproape 36.000 de dolari.

Ancheta DIICOT s-a făcut în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie (HMRC), din Ungaria (NTCA), din Franța și Germania.

Potrivit site-ului pressalert, grupul infracțional a fost constituit la începutul anului 2017 de către cinci persoane. Este vorba de Alin Iovănuț, Cosmin Mladin (foto), Daniel Copil, Gheorghe Costea, zis „Mambo”, și Rareș Grigore.

O rețea cu multiple ramificații

Alin Iovănuț, asociat la o firmă de pază – Metalguard Elite Security – urma „să asigure integritatea și siguranța transportului până la depozitele interimare interimare și să pună la dispoziție spații de depozitare”, susțin procurorii. Acest lucru urma să se facă prin intermediul angajaților societății de pază. De altfel, mulți dintre ei sunt cunoscuți plan local drept persoane violente.

Rareș Grigore, un alt membru al rețelei de traficanți, trebuia să găsească ascunzători și să disimuleze transporturile de țigări, astfel încât să nu fie descoperite de autorități. Tot el se ocupa și de colectarea banilor și aducerea lor în țară. În această afacere necurată au fost atrase și mai multe firme de transport.