Evenimentul Zilei > Actualitate > Contrabanda cu țigări în Republica Moldova. Noi detalii despre TIR-ul sechestrat în Iași. Un lider politic face dezvăluiri scandaloase. FOTO
Contrabanda cu țigări în Republica Moldova. Noi detalii despre TIR-ul sechestrat în Iași. Un lider politic face dezvăluiri scandaloase. FOTO

Contrabanda cu țigări în Republica Moldova. Noi detalii despre TIR-ul sechestrat în Iași. Un lider politic face dezvăluiri scandaloase. FOTO

Noi detalii au fost dezvăluite de liderul PACE în legătură cu cazul TIR-ului sechestrat de Serviciul Vamal, pe fondul transportului ilegal de țigări.

Noi detalii despre camionul cu țigări, sechestrat la începutul lunii iunie de forțele de ordine din România în terminalul Tehnopolis din Iași. Fostul șef al IGP-ului din Moldova, actual președinte al partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc a decis să facă lumină în cazul de față, după ce Serviciul Vamal a transmis că nu deține suficiente probe pentru a confirma dezvăluirile politicianului. Potrivit ultimelor detalii furnizate despre acest caz, TIR-ul sechestrat ar fi realizat 11 transporturi în ultimele câteva luni de zile.

Autoritățile măsluiesc cazul

Solicitate să comenteze situația de față, autoritățile au transmis că nu pot confirma dezvăluirile făcute de liderul PACE întrucât nu există suficiente dovezi care să confirme informațiile făcute publice de politician. În același timp, Cavcaliuc spune că situația de față este foarte bine măsluită întrucât în spatele acțiunii se află un om politic din Republica Moldova.

Astfel, liderul PACE a făcut public, pe Facebook, numărul de înmatriculare al TIR-ului implicat în contrabanda de țigări. „Am văzut că Serviciul Vamal din RM a comentat că nu are suficiente informații și probe care ar putea confirma cele spuse de mine. Întrucât am promis presei, Lorenei Bogza în studioul ProTV aseară și oamenilor că voi ajuta organele de stat, că voi veni cu noi indicii care să ajute organele de drept să investigheze această acțiune de contrabandă protejată de la cel mai înalt nivel, mă voi ține de cuvânt. Totodată vreau să ajut și presa ca să găsească cine sunt persoanele din politicul moldovenesc cu musca pe căciulă.

Sunt convins că societatea trebuie să cunoască adevărul! Ca un prim indiciu și un ajutor concret, voi mări o parte din poza postată anterior ca să se vadă numărul de înmatriculare al TIR-ului. Puteau face asta cei de la Serviciul Vamal, dar fie, fac eu asta pentru ei. Așa o să le fie mai ușor celor din Serviciul Vamal să afle despre ce TIR cu țigări de contrabandă este vorba”, a scris pe Facebook Gheorghe Cavcaliuc.

Cavcaliuc cere autorităților să facă lumină în cazul de trafic de țigări, în care se află implicat și un politician din Republica Moldova

Gheorghe Cavcaliuc a mai întocmit o listă de întrebări care ar trebui adresate Serviciului Vamal și Poliția de Frontieră cu privire la situația de față. Liderul PACE a sugerat presei din Republica Moldova să preia întrebările și să continue investigația cazului de față.

„1) La Serviciul Vamal al Moldovei de câte ori apare în evidențe că a trecut vama acest camion anul acesta? Prin ce post de graniță, ce mărfuri avea trecute pe documente?

2) Aș mai vrea să ni se spună dacă acest TIR a fost supus scanării și dacă toate trecerile au fost perfectate de aceiași echipa de vameș? Dacă da, cine sunt vameșii? Din informațiile pe care le-am făcut deja publice vorbim de 11 transporturi ale acestui TIR în ultimele luni, dar cred că este nevoie de o confirmare oficială.

3) Către Poliția de Frontieră a Moldovei. Să prezinte informația cine se afla de fiecare dată ca șofer sau pasager a acestei mașini când a traversat frontiera de stat în anul 2021.

4) Persoanele care se aflau la traversarea în acest TIR, au traversat vreodată frontiera de stat fiind în mașină cu persoanele incluse la funcția de deputat în primii 20, din partea unui partid care ACUM se prezintă ca sfânt. Mă refer inclusiv la cei care au fost scoși recent de pe listele acestui partid.

5) Presa interesată din Republica Moldova se poate adresa la Vama din România și afla dacă a fost reținut acest TIR. Ce marfă avea pe acte, ce marfă de fapt a fost depistată în camion și care este suma aproximativă a acesteia?”, a notat liderul PACE pe rețeaua de socializare menționată.

Frontiera dintre România și Republica Moldova reprezintă un punct sensibil în ceea ce privește comerțul ilegal de țigări,  România, prin aplicarea accizelor, având costuri mari la acestea în comparație cu cele produse și distribuite pe teritoriul țărilor din spațiul ex-sovietic. TIR-ul pus sub sechestru ar fi fost condus de un cetățean moldovean care, în prezent, este reținut și cercetat penal de autoritățile din România.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: