„Modificarea cadrului legal afectează peste 150.000 de persoane, care nu fac parte din sistemul public de pensii, ci aparţin de bugetele ministerelor de resort. În prezent, baza de calcul actuală a pensiilor militare este de 65% şi nu de 80%, aşa cum eronat afirma ministrul Muncii, iar limitarea acestor pensii este la 85% şi în niciun caz la 100%. Ce uită să mai spună Olguţa Vasilescu este că militarii au contribuit suplimentar la pensia privată, instituită cu anul 1967, respectiv la pensia civilă obţinută prin contributivitate, ca orice civil, pentru anii lucraţi după pensionarea din armată”, precizează Daniel Constantin, într-un comunicat.

El a adăugat că PSD „adânceşte discrepanţele şi disfuncţionalităţile din sistem”, continuând ce a făcut Guvernul Cioloş prin OUG 57/2016 „care a pus generalii şi chestorii ieşiţi în rezervă înainte de 1 ianuarie 2016 în situaţia de a avea pensii mai mici decât propriii lor şoferi trecuţi în rezervă după data respectivă”.

Liderul Pro România opinează că PSD vrea să introducă discriminarea, tăind doar militarilor în rezervă dreptul legal la creşterea pensiei, întrucât alinierea pensiilor la militari se face doar cu un procent din creşterea veniturilor personalului activ.

„Pensiile militarilor urmează să fie practic 'îngheţate pe viaţă' şi să îşi piardă puterea de cumpărare gradual, an de an, urmând a intra sub nivelul pensiilor contributive, care vor continua să fie indexate an de an cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu”, conchide Daniel Constantin.

Ședința de Guvern programată pentru azi a fost amânată, deoarece mai multe ordonanțe care erau pe ordinea de zi nu au primit avizele necesare. Printre actele normative care ar fi trebuit discutate se numără şi o OUG privind pensiile speciale.

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat, aseară, că se va introduce „o dispoziţie legală prin care toate pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei”, pentru ca toţi pensionarii să poată beneficia de un tratament egal.

Te-ar putea interesa și: