Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Apărării Naționale a făcut ANUNȚUL. Ce s-a DECIS în privința pensiilor
Ministrul Apărării Naționale a făcut ANUNȚUL. Ce s-a DECIS în privința pensiilor

Ministrul Apărării Naționale a făcut ANUNȚUL. Ce s-a DECIS în privința pensiilor

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat, în această seară, că se va introduce „o dispoziţie legală prin care toate pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei”, pentru ca toţi pensionarii să poată beneficia de un tratament egal.

„Nu se taie venitul nimănui, deci nu există o tăiere de pensii, aşa cum am văzut că s-a afirmat în anumite zone. Ceea ce dorim noi este să corectăm anumite lucruri care sunt în neregulă. Şi vreau să vă dau exemple. Nu cred că este normal ca cineva să aibă o pensie, inclusiv în sistemul de apărare naţională – cu precizarea că e vorba de magistraţi şi nu de militarii care lucrează în forţele terestre, în forţele aeriene sau în marină – deci e vorba de magistraţi – de 35.000 de lei pe lună sau 33.000 de lei pe lună sau 30.000 de lei pe lună. Faceţi o socoteală, într-un an de zile sunt peste 100.000 de euro. Ceea ce este grav este că există o prevedere legală potrivit căreia pensia acestor oameni creşte exact cu procentul cu care cresc salariile. (…). Lucrul acesta nu poate continua şi bugetul României nu va putea niciodată să suporte această creştere la nesfârşit. Ca urmare, introducem o dispoziţie legală care spune că toate pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei. Şi lucrul acesta aşază un pic normalitatea şi îi tratăm egal pe toţi pensionarii. Acum ei sunt trataţi diferit”, a precizat Ţuţuianu la TVR.

El a spus că unii „au profitat” de anumite portiţe legale prin care şi-au majorat veniturile, în ultimele şase luni, înainte de ieşirea la pensie, subliniind că lucrul acesta „nu mai poate continua”.

„Am ajuns în situaţia aberantă în care unele pensii sunt mai mari decât salariile celor care lucrează. Ai pensia mai mare decât dacă ai lucra. Pensie de 110-120% faţă de veniturile salariale. Lucrul acesta nu poate continua şi nu-i poate stimula pe cei care muncesc şi atunci principiul de la care pornim este ca pensia să nu fie niciodată mai mare decât salariul în plată”, a adăugat ministrul Apărării.

De asemenea, Țuțuianu a mai spus că „avem tot respectul pentru militari, pensia medie în MApN este în jurul a 3000 de lei. Ne propunem ca salariile să crească şi, corespunzător pe algoritmul de calcul, şi pensiile celor care vor ieşi în anii următori vor creşte corespunzător. Nimeni nu vrea să genereze situaţii dificile în acest sistem tocmai pentru că apreciem munca, implicarea şi devotamentul pe care îl au militarii români. Noi trebuie să ţinem cont, pe de o parte de ceea ce a spus Curtea Constituţională şi principii generale de drept – este teoria drepturilor câştigate, dar nu avem cum să continuăm să menţinem asemenea aberaţii în sistem (…) Cred că e bine să corectăm aberaţiile şi să încercăm să reechilibrăm sistemul”.

Doar din Ministerul de Interne, în patru zile, peste 700 de persoane și-au depus dosarele de pensionare, temându-se că nu vor mai avea pensii și de 120% din venitul brut din cauza Ordonanței pensiilor speciale care va fi discutată joi, la Guvern.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: