Evenimentul Zilei > International > Lider Hezbollah implicat în anii 1980 în deturnarea unui avion din România a fost ucis în confruntările armate din Siria
Lider Hezbollah implicat în anii 1980 în deturnarea unui avion din România a fost ucis în confruntările armate din Siria

Lider Hezbollah implicat în anii 1980 în deturnarea unui avion din România a fost ucis în confruntările armate din Siria

Un lider al mişcării şiite libaneze Hezbollah, implicat în anii 1980 într-un complot care viza deturnarea unui avion de pasageri din România, a fost omorât în confruntările armate din Siria.

Fauzi Mohammed Ayub, un membru Hezbollah cu dublă cetăţenie, libaneză şi canadiană, a murit duminică seară în oraşul sirian Alep, informează presa internațională, preluată de Mediafax.

Acesta a fost ucis în confruntări cu insurgenţi sirieni, cel mai probabil cu membri ai organizaţiei Armata Siriană Liberă, o grupare armată a opoziţiei siriene.
 
Fauzi Ayub, în vârstă de 46 de ani, a devenit membru al organizaţiei islamiste Hezbollah în 1983, relatează AFP.

În 1986 a făcut parte dintr-un grup terorist trimis în România pentru a deturna un avion Boeing 737 al companiei Iraqi Airways (Cursa 163, cu destinaţia Amman, Iordania). 

Obiectivul misiunii teroriste atribuite Iranului (principalul susţinător al Hezbollah) era formularea unei solicitări pentru eliberarea unor clerici şiiţi aflaţi în detenţie în Irak. 

Omul de legătură din România care urma să le furnizeze arme membrilor Hezbollah a fost arestat, dar avionul a fost deturnat a doua zi, în Iordania, prăbuşindu-se în Arabia Saudită şi provocând moartea a 63 de persoane. 

Fauzi Ayub a fost arestat în Republica Socialistă România, a fost condamnat la şapte ani de închisoare, dar, Hezbollah a oferit mită autorităţilor române, obţinând eliberarea teroristului după mai puţin de un an.

În anul 2002, Fauzi Ayub a fost arestat de autorităţile israeliene, fiind eliberat în 2004 în cadrul unui schimb de prizonieri cu mişcarea Hezbollah, activă în sudul Libanului.