Tocmai pentru că și-au împărțit după bunul plac aceste contracte de deszăpezire, „drumarii” clujeni au primit o amendă uriașă de la Consiliul Concurenței: un milion de euro! Instituția prezidată de Bogdan Chirițoiu acuză patru companii că au mimat concurenţa şi, de fapt, au luat pe rând contractele pentru curăţarea de zăpadă a drumurilor.

Amenda, un milion de euro, a venit în urma unei investigaţii care a vizat trucarea unor licitaţii organizate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Companiile de deszăpezire au câştigat de la CNAIR contrace cu preţuri mai mari comparativ cu cele ofertate în licitaţia deschisă, o practică des întâlnită în piață.

Ca să evite orice posibilitate de trucare a licitaţiilor pentru serviciile de dezăpezire, CNAIR trebuie să nu ajungă în situaţia de a purta negocieri directe cu participanţii de licitaţii, informează Antena 3.

„Am descoperit înțelegeri între companii care, în loc să concureze, vorbeau între ele. La o licitație erau împărțite pe mai multe loturi și companiile avansau încât în fiecare lot să fie o singură ofertă la negociere, la un preț mai mare decât ar fi rezultat dacă aceste companii s-ar fi bătut între ele în mod real. Am de menționat că organizarea licitațiilor e făcută de compania națională, deci nu de autorităților din Cluj”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președinte al Consiliului Concurenței.