Evenimentul Zilei > International > Libia: Exporturile de petrol blocate de forțele pro-Haftar
Libia: Exporturile de petrol blocate de forțele pro-Haftar

Libia: Exporturile de petrol blocate de forțele pro-Haftar

În ajunul negocierilor de la conferința internațională pentru soluționarea conflictului armat din Libia, ce va avea loc duminică, la Berlin, forțe loiale generalului Khalifa Haftar au blocat, sâmbătă, exporturile de petrol în principalele porturi ale țării.

Exporturile de petrol sunt principala sursă de venit național pentru Libia. Veniturile din exporturile de petrol pe anul 2019 au ajuns la aproximativ 42 de miliarde de dolari, conform companiei naționale de petrol (NOC). Acest blocaj va duce la o scădere a producției țării de la 1,3 milioane de barili pe zi la 500.000 și un deficit de 55 de milioane de dolari pe zi. Într-un comunicat de presă, NOC a anunțat oprirea exporturilor către porturile Brega, Ras Lanuf, al-Sedra și al-Hariga, considerate de libieni plămânii economiei naționale.

Mareșalul Khalifa Haftar, care controlează estul țării și este în conflict cu guvernul de uniune națională de la Tripoli (GNA), condus de Fayez al-Sarraj și recunoscut de ONU, a oprit exporturile de petrol în semn de protest împotriva intervenției turce în Libia.

Conform Agerpres, într-un articol publicat pe site-ul Politico, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Europa în legătură cu o resurgenţă a grupărilor jihadiste în cazul în care GNA este răsturnat şi şi-a exprimat determinarea de a proteja cu toate mijloacele guvernul libian recunoscut de ONU.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat pentru cotidianul Bild că atât generalul Khalifa Haftar, cât și rivalul său Fayez al-Sarraj, sunt să ia parte, duminică, la conferinţa internaţională privind Libia de la Berlin, organizată la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. La aceeași conferință vor participa reprezentanți  SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia, Italia şi ai ONU.

Dezordinea şi tulburările politice a afectat Libia din 2011, după răsturnarea şi execuţia dictatorului Muammar al-Gaddafi. Ţara nord-africană are în prezent două administraţii concurente: guvernul susţinut de ONU cu sediul în capitala Tripoli şi guvernul aliat cu Haftar cu sediul în oraşul Tobruk din estul ţării controlat de mareşal.