Veste dezastruoasă de Black Friday. Criza golește buzunarele românilor

Veste dezastruoasă de Black Friday. Criza golește buzunarele românilor

Moneda naţională, leul, a primit o lovitura grea. Euro a depășit maximul istoric înregistrat la începutul acestui an. Situația internațională, instabilitatea politică din România și importurile masive pentru Black Friday sau Crăciun se resimt în buzunarul românilor. Reprezentanții Băncii Naționale arată că motivul pentru care Euro s-a apreciat față de leu este pentru că importăm mai mult decât exportăm.

Euro a depășit, joi, maximul istoric înregistrat în luna ianuarie 2019, adică 4,7669 de la 4,7648 de lei. Asta înseamnă că românii vor plăti mai mult pentru ratele și chiriile în euro. De asemenea, se scumpesc și produsele din import, dar și serviciile.

Consultantul fiscal, Robert Croitoru, a exlicat care sunt principalelel motive pentru depreciere leului, în raport cu moneda euroeană, transmite Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem o dată un factor politic, care vrem, nu vrem, ne influențează, avem o cădere de Guvern și alegeri prezidențiale care au bulversat pe cetățeni”, a declarat Croitoru. Deși românii se bucură de reducerile din această perioadă, acestea și-au pus și ele amprenta pe deprecierea monedei naționale.

„Apoi avem Black Friday, care este în plin avânt, marile lanțuri au început unele de săptămâna trecută și toți jucătorii mari din piață au făcut importuri pentru a se aproviziona. Clar a pus o presiune pe leu”, a explicat consultantul fiscal.

Reprezentanții Băncii Naționale spun că motivul pentru care moneda unică europeană s-a apreciat față de leu este pentru că importăm mai mult decât exportăm.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a declarat: „Am văzut ultimele cifre pe primele 9 luni ale anului, avem un deficit comercial mult mai mare decât anul trecut pe vremea asta, 2 miliarde de euro în plus. Asta creează o presiune pe curs. Stăm cu arma la picior, așa cum a spus guvernatorul”.

Robert Croitoru, a adăugat că „BNR este un jucător activ pe piață, nu există problema să nu intervină. Încearcă să își facă jocurile și să protejeze leul.”.

Economiștii spun că un euro ar putea ajunge la 4,84 lei anul viitor.