Leguma banală care devine lux. Și ne strică sărbătorile cu prețuri triple
- Mădălina Sfrijan
- 19 octombrie 2024, 11:09
În această toamnă, recolta de varză a fost mai mică decât în anul precedent. Din acest motiv, prețul acestei legume a crescut semnificativ. Astfel, cei care vor să pună varză murată pentru sezonul rece trebuie să aloce un buget generos.
Varză mai scumpă în această toamnă
Seceta de vara trecută a afectat recolta de legume. Spre deosebire de anul trecut, varza a fost mai puțină în această toamnă, iar prețurile pe măsură.
Din cauza condițiilor meteorologice, fermierii nu au mai plantat la fel de multe răsaduri ca în anii precedenți. Pe lângă aceste dezavantaje, aceștia se confruntau și cu o concurență acerbă din alte state. În acest an, Albania, Macedonia și Ucraina nu au scăpat neafectate de secetă. Astfel, producția din export este, de asemenea, mai mică decât în anii precedenți.
Prețuri mai mari
În urmă cu un an, prețul verzei era de 1 leu și 20 de bani. Direct de pe plantație, în unele cazuri, legumele erau vândute și cu 60 de bani. În această toamnă, prețul a trecut de trei lei.
„Fiind și la ei secetă, concurența nu ne-o venit și-i prețul mai bun anul ăsta. Sperăm să nici nu apară, până ne terminăm noi varza”, a precizat un cultivator din România, arată Știrileprotv.
Vânzătorii susțin că prețurile din anii anteriori erau mult prea mici, iar munca și cheltuielile nu erau justificate.
„Era ieftină, 60 de bani. Ce face omul la 60 de bani?”, a spus un vânzător.
Cât costă să pui un butoi de varză murată
După prețurile actuale, suma totală pentru un butoi de varză murată poate ajunge la 350 de lei. În anii precedenți, gospodinele alocau în jur de 120 de lei pentru prepararea acestor murături.
„Cam 60 de kilograme, dacă pui un rând de căpățână, un rând de mărunt, să preseze așa, împreună. Te-ar costa cam în jur de 300-350 de lei: varza, mărarul, foi de dafin, boabe de piper, sare”, a explicat un cumpărător.